'Ede voor Duchenne' sportevenement op Markt in Ede

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Hemelvaartsdag zet Ede zich weer in tegen de ziekte van Duchenne. Op de markt in Ede wordt van 13.00 tot 19.00 uur Ede dé sportstad van de Veluwe. Op het marktterrein is er van alles te doen, waaronder een bossabalcompetitie. Deze spectaculaire sport lijkt op volleybal, maar dan met

springkussens en trampolines.

In de demo-tent zijn verschillende demonstraties van sportverenigingen en bedrijven. Daar kan je de laatste trends zelf ervaren: Zumba of skiken, handboogschieten of karate. Inschrijven is niet nodig.

Speciaal voor Ede voor Duchenne komt er een groot parcours door Ede. Dit kan men op allerlei manieren afleggen: 'Met je racefiets. Op je skeelers. Of wat dacht je van handbikes of `dikke-banden-fietsen`? Neem je eigen fiets me.''

Ede voor Duchenne is een stichting die zich sinds 2009 inzet voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Zij organiseert daarvoor jaarlijks een grootschalig sportevenement én neemt deel aan de mountainbiketocht `Duchenne Heroes`, dit jaar van 12 tot en met 18 september. De gemeente Ede ondersteunt het sportspektakel en deelt fietsroutes op de dag zelf uit.

Duchenne-spierdystrofie is een zeer ernstige, erfelijke ziekte waarbij de spieren langzaam worden afgebroken. De ene na de andere spierfunctie valt weg. Kinderen met deze ziekte belanden daarom al op jonge leeftijd in een rolstoel. Sommige patiënten sterven al voor hun twintigste vanwege niet te behandelen problemen. Dankzij onderzoek is de levensverwachting van patiënten toegenomen tot ongeveer 30 jaar. Duchenne komt vrijwel alleen bij jongens voor. Dat komt omdat de ziekte gerelateerd is aan het X-chromosoom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie