Ralph Ratterman (links), Jacco Schaap (midden) en Matthijs Hazeleger vormen het nieuwe stichtingsbestuur van SSS.
Ralph Ratterman (links), Jacco Schaap (midden) en Matthijs Hazeleger vormen het nieuwe stichtingsbestuur van SSS. Pauw Media

SSS: ‘We willen de top gaan uitdagen’

Volleybal

BARNEVELD Twaalf Russen zullen er niet snel worden binnengehaald, grote ambities heeft het eerste herenteam van volleybalclub SSS zeker. De nieuwe Stichting Topvolleybal heeft grootse plannen. ,,Binnen vijf jaar willen we óf een beker óf een landstitel hebben behaald.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, moet het pas geïnstalleerde nieuwbakken stichtingsbestuur hebben gedacht. Met daarbij een financiële stabiele basis in de achterzak én een tas vol ambities stelt het trio Jacco Schaap (25), Ralph Ratterman (47) en Matthijs Hazeleger (44) zich vandaag voor. Ratterman, de broer van de eerder dit jaar overleden trainer Olaf, vertelt allereerst. ,,Het is op zich al een hele prestatie dat ons eerste herenteam al twaalf jaar achtereen eredivisievolleybal speelt. Daar hebben de vorige bestuursleden Jan Bielderman,Camiel van Damme, Carl Koetsier en Dick van Ravenhorst goed voor gezorgd en daar verdienen ze alle complimenten voor, ze hebben echt een topprestatie geleverd.”

GESTOPT Voornoemd kwartet gaf aan ermee te willen stoppen en vanuit de club werd gezocht naar opvolgers. Die dienden zich dus aan in de persoon van Schaap, Ratterman en Hazeleger. Laatstgenoemde vervolgt: ,,Aan het begin van afgelopen seizoen werd duidelijk dat de vier mannen van de stichting zouden stoppen. Op een gegeven moment werd ik benaderd door de voorzitter van de club, Gepko Hahn, met de vraag of ik in wilde stappen. Ook Jacco werd dus gevraagd. Nou, we waren beide heel enthousiast en zeiden meteen‘ja’.” 

Daarna kwam Ratterman om de hoek en die kwam met het financiële plaatje. Hij blikt terug. ,,In mijn werk ben ik ook betrokken bij enkele investeringsvehikels en ik wilde SSS een handje helpen, ik wilde de droom van Olaf - de Nederlandse volleybaltop uitdagen -verwezenlijken. Samen met anderen heb ik een financieel model bedacht en gepresenteerd aan de club. Zaak is dat de club financieel zelfsturend zou moeten zijn. Er ligt echt een stabiele basis met diverse verschillende sponsoren én externe geldschieters waar we heel blij mee zijn. Ons budget voor eredivisievolleybal is ten minste verdubbeld en daar zijn we natuurlijk echt heel trots op. De nood aan nieuwe sponsoren is er nog wel, maar we kunnen nu zeker vooruit.”?

AFREKENEN Met de ambities wil de club ook afrekenen met het imago van talentopleider voor de topclubs. Schaap: ,,Zeker, we willen een professionaliseringsslag slaan. En het mooie is dat die roep om hogerop te willen ook uit de selectie kwam, die willen ook de top-drie uitdagen.” 

Ratterman: ,,Het moet in de hal gebeuren, dus prachtig natuurlijk dat de ambitie ook heel erg binnen de spelersgroep leeft. Ik wil nog wel even terugkomen op mijn overleden broer. Hij is op 6 januari overleden maar had op 1 januari een bericht gestuurd naar het bestuur en de staf met zijn droom. Tegenstanders moesten met knikkende knietjes naar de Barneveldse Meerwaarde komen in de toekomst, zo hoopte hij. De hele club is wel geraakt door die droom en daar gaan we nu dus concreet mee aan de slag.” Zojuist werd er gerept van verdubbeling van de budgetten. Vraag is natuurlijk hoe hoog die liggen. Hazeleger: ,,Daar doen we - helaas voor jou, haha - geen uitspraken over. Wel willen we het over de rolverdeling hebben.” 

Die is inmiddels concreet dus. Schaap: ,,Ik mag voor penningmeester spelen, juist ook omdat ik in het dagelijks leven werk als consultant bij Afas Software waar ik heel veel met geldstromen te maken heb. Matthijs wordt de secretaris en Ralph wordt het gezicht naar buiten toe als voorzitter. Ikzelf heb er in elk geval veel zin in, want ik vind het als SSS’er prachtig om deze club sportief en financieel beter te maken. Zelf speel ik ook nog lekker in de hal, in het vierde.”?


BELANGRIJKE PION De nieuwe stichtingsleden zijn officieel op 1 juni geïnstalleerd, maar het proces duurt al wat langer. Hazeleger: ,,We willen benadrukken dat we dit niet alleen doen en dat we bijvoorbeeld ook Tom Buijs erbij hebben op de achtergrond. Hij is er meer op het technische vlak en wil ook mede vormgeven aan de ambities van de club. Tom wordt als een soort adviseur een belangrijke pion en zal ook belangrijk zijn in de benadering van spelers en het meedenken met de staf.”

Schaap: ,,Mooi is ook dat de volleybalwereld ons steeds beter leert kennen én dat nieuwe spelers zich soms zélf aanbieden.” Ratterman: ,,Er komt waarschijnlijk nóg een Zweeds international na Edvin Svard. Het moet gek lopen wil dat nog verkeerd gaan. Dan zouden we min of meer compleet zijn; het worden waarschijnlijk veertien spelers in totaal.” Zaak voor de komende jaren is volgens de drie heren om een ‘fundament te bouwen aan successen in de komende jaren’, zoals ze het omschrijven. Ratterman wil daarbij het maatschappelijke niet uit het oog verliezen. Ratterman: ,,Spelers dienen zich inderdaad ook wel in te zetten voor maatschappelijke doeleinden zoals bijvoorbeeld training geven of werken met gehandicapten.” Hazeleger: ,,Wij staan als stichting klaar voor Heren 1 maar daar staat inderdaad ook wel wat tegenover. Mooi is dat ook dit soort initiatieven uit de selectie komen. Hugo van Garderen en Cas Abraham waren direct enthousiast over een maatschappelijke rol en gaan met de selectie kijken wat zij kunnen gaan doen.”

BETER BETAALD Worden de spelers ook beter betaald de komende jaren? Ratterman:,,Laat ik zeggen dat ze een eerlijke onkostenvergoeding ontvangen én dat we een zogenoemde teambonus in het leven hebben geroepen.” De heren blikken tot slot vol optimisme vooruit op tijden die komen gaan. ,,Wat zou het mooi zijn als we binnen vijf jaar een keer kampioen zijn geworden of een bekerwinst kunnen realiseren. Zeker is daarbij dat er wel een paar Barneveldse gezichten bij blijven. Twaalf Russen zul je hier dus niet snel zien. En ja, last but not least. We hopen zó enorm dat de Green Army en de rest van de toeschouwers er gauw weer bij zullen zijn. Zonder hen namelijk geen successen!”

Jurre Jochemsen

advertentie
advertentie