Jarin Bruinekreeft behoort tot de EK-selectie voor Talent TeamNL.
Jarin Bruinekreeft behoort tot de EK-selectie voor Talent TeamNL. Foto: Charlotte Kroon

Korfballer Jarin Bruinekreeft trots: ‘Nu zorgen dat ik bij de beste vier hoor’

16 september 2022 om 20:45 Korfbal

PUTTEN Tussen veel spelers van clubs uit de Korfbal League en een paar uit de hoofdklasse staat de naam Jarin Bruinekreeft van overgangsklasser De Meeuwen. De Voorthuizenaar hoort bij de 14-koppige selectie van Oranje tot 21 jaar. Hij heeft de bondscoaches overtuigd van zijn kwaliteiten en maakt in Spanje kans op zijn interlanddebuut. Woensdag 28 september vertrekt de groep naar Barcelona, waar een dag later het EK begint. Het toernooi eindigt zaterdag 1 oktober.

Bruinekreeft vernam het nieuws dat hij erbij zit vorige week donderdag op zijn werk. Of beter gezegd: hij merkte dat hij niet tot de afvallers behoorde. „Wie niet mee mocht kreeg een berichtje en daarna werd door de teammanager een groepsapp aangemaakt waar ik wel bij zat.” 

VOORLOPIGE SELECTIE Zijn concurrenten zijn 18 tot 21 jaar, zelf zit de 20-jarige Voorthuizenaar sinds mei 2021 bij de voorlopige selectie van Talent TeamNL. Voor het Europees Kampioenschap kregen zeven nieuwe spelers en zeven nieuwe speelsters de kans om zich te bewijzen. „Alles werd weer open gegooid voor het EK dus moest ik nog weer even goed mijn best doen om erbij te blijven. Er waren 15 heren en 15 dames en 7 om 7 moesten overblijven. Er waren drie trainingen op Papendal, op 24 en 31 augustus en 7 september in de ochtend tot het begin van de middag. Dat was twee uur trainen en veel partijen spelen. De coaches schreven van alles op en beoordelen ons. Het is altijd een beetje rommelig, omdat je met nieuwe mensen in een vak speelt. Dan is het ieder voor zich, iedereen zoekt naar zijn eigen kansen. Er is weinig communicatie tijdens zulke selectiedagen. Mijn voordeel is dat ik de afgelopen periode al kon laten zien wat ik kan, maar je moet elke keer weer laten zien dat je beter bent, want elke training kan er iemand afvallen. Uiteindelijk is er één heer uitgegaan die er al bij zat, de andere zes heren waren minder. De volgende stap is zorgen dat ik bij de beste vier hoor.”

Jarin Bruinekreeft noemt het ‘vrij uniek’ dat hij als speler van De Meeuwen tot de definitieve selectie behoort. „Het gebeurt bijna nooit dat iemand uit de overgangsklasse in Oranje komt. Bijna iedereen zit bij een club uit de Korfbal League, in het eerste of in het tweede team. Ze maken minuten op het hoogste niveau of trainen met spelers van het hoogste niveau.”

,,Je doet het uiteindelijk zelf, maar ik vind dit ook een mooie prestatie voor De Meeuwen. De trainers van het eerste hebben een goed plan voor mij uitgezet en naast deze goede begeleiding krijg ik van de club goede faciliteiten. Ik kan krachttraining doen bij Sportcentrum Putten. Zo heb ik goede stappen gezet in mijn ontwikkeling om een completere korfballer te worden. Ik kon na vorig seizoen uit een heleboel clubs kiezen en deze selectie is de bevestiging dat ik alsnog de goede keuze heb gemaakt om bij De Meeuwen te blijven. Daar ben ik blij mee.”

De aanvaller is dit seizoen aanvoerder bij de Puttense club en zijn belang blijkt wel uit het feit dat de competitiewedstrijd tegen SKF is uitgesteld naar dinsdag 4 oktober. Bruinekreeft heeft als doel een constante factor worden. „Ik wil mij onderscheiden door er elke wedstrijd te staan en het verschil te maken. We missen wat spelers, maar de groep is gemotiveerd. Binnen De Meeuwen is de sfeer nu zo dat iedereen op een positieve manier alles kan zeggen tegen elkaar.”

De Voorthuizenaar is acht tot tien uur per week met korfbal bezig en zijn uren in de sportschool komen daar nog bij. De woensdag houdt hij vrij om te trainen met Oranje. „Ik ga op maandag naar school Essenzo in Gouda waar ik als tweedejaars MBO-student versneld word opgeleid tot junior accountmanager. Op dinsdag, donderdag en vrijdag werk ik als verkoopadviseur bij Ruiter Garagedeuren en zonwering in Barneveld.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie