Elin en Ruben Baars, die in hun leeftijdscategorie de besten waren.
Elin en Ruben Baars, die in hun leeftijdscategorie de besten waren. Jeroen Dellebeke

DWK-zwemploeg tweede in Denemarken

2 november 2021 om 16:16 Overig

BARNEVELD/HADERSLEV Op uitnodiging van oud-DWK-zwemmer Ardi Knol, die tegenwoordig als hoofdcoach actief is bij het zwemteam in het Deense Haderslev, toog een achttienkoppige zwemploeg van DWK afgelopen weekend naar Denemarken. Daar werd een tweede plaats behaald.

Het toernooi, de 41e editie van de Syd Cup, legde de ploeg niet bepaald windeieren en ze kwam uiteindelijk thuis met 42 individuele medailles en een flink aantal podiumplaatsen voor de verschillende estafetteploegen.

RECORDS Er werden in totaal meer dan zestig persoonlijke records gezwommen. Exponent in de ploeg is de groep junioren, deze keer aangevoerd door Ruben (12) en Elin Baars (11), die in hun leeftijdsgroep de beste prestaties neerzetten en werden gewaardeerd met een bijzondere prijs. Elin wist vijf overwinningen te behalen en broer Ruben verbeterde, naast vier zeges, ook het clubrecord voor 12-jarigen op de 50 m schoolslag uit 2006. Veel jeugd- en seniorenzwemmers vielen ook in de prijzen. Senna Levering won de 50 meter schoolslag en leeftijdsgenote Marieke Koekoek de dubbele afstand. Celine Schoenmaker zette een zeer sterke 100 meter rugslag finale neer (2e) en de jeugdige Fenne de Vogt deed van zich spreken met een 2e plaats op de 50 m schoolslag. Inge Koekoek deed het ook erg goed met vier podiumplaatsen, evenveel als Annabel Kuipers. De dames wonnen de 4x100 m schoolslag estafette en de jeugdestafettes kwamen ook tot eremetaal. Bij de mannen waren Niek Heethaar (drie overwinningen), Max Voortman (2x) en Ronis van Everdingen goed voor goud. Ook Raphael Mennen en Joas Groeneveld eindigden meerdere keren op het podium.

VERRASSING Everdingen won op de slotdag verrassend de finale van de 100 m vrije slag. Niek Heethaar deed van zich spreken met zeges op de 100 m wisselslag en de 50 en 100 m rugslag. Daarnaast kwam hij samen met Max Voortman, winnaar op de 50 en 200 m schoolslag, in actie op de Skins-races, een afvalrace waarbij per ronde steeds met een dobbelsteen werd bepaald wat er gezwommen zou worden. Uiteindelijk eindigde Heethaar daarin als tweede. Veel persoonlijke records waren er ook voor Teun van Essen, Yanou Vaessen, Karlijn Siderius, Myrthe Rijpma en Laura Volkers.