Vakvrouw Reena Bissumbhar.
Vakvrouw Reena Bissumbhar. Pauw Media
Vakvrouwen

‘Ik voel me nog altijd vereerd de toga te mogen aantrekken om cliënten bij te staan’

Zakelijk Vakvrouwen

BARNEVELD Onlangs vierde advocaat Reena Bissumbhar het tweede lustrum van haar advocatenkantoor. Een mooi moment om samen met haar medewerkers en relaties even het glas te heffen. Reena vertelt vol trots over haar rol als advocaat.

Reena: ,,Het is niet gemakkelijk geweest de advocatuur binnen te komen. Zo werd er letterlijk tegen mij gezegd: wij zien je niet doorgroeien als advocaat. Ik zie mezelf wel als advocaat, zei ik als 24-jarige tegen die advocaten. Terugkijkend is dat het moment waar ik heel trots op ben.’’ Reena blijft vol overtuiging solliciteren, maar voor juristen is er in 2009 bijna geen ingang. Toch lukt het. ,,Ik voel mij nog altijd vereerd de toga te mogen aantrekken om cliënten in de rechtszaal bij te staan.’’

GEZONDHEID Reena is van huis uit recht door zee, zegt wat ze denkt of voelt, en dat helpt bij de complexe zaken waar ze als advocaat mee te maken krijgt: ,,Maar zonder gezondheid ben je nergens. Als mens ben je kwetsbaar. Onlangs kampte ik met onverwachte oogproblemen na mijn tweede zwangerschap. Dat was wel even schrikken. Gelukkig heeft een uiterst kundige oogarts mij geopereerd en is het zicht met hulpmiddelen redelijk hersteld. Maar je realiseert je wel dat tegenslag zomaar op de loer kan liggen.”

(Lees verder onder de foto)


Het team van advocatenkantoor Bissumbhar.

ONDERHANDELEN Op die manier kijkt ze ook naar haar cliënten: ,,Iedereen kan een keer een misstap begaan of door omstandigheden in een situatie verzeild raken. Zo stapt niemand in een auto om een verkeersongeluk te veroorzaken. Ineens zit je midden in een film waar je direct uit wil. Mijn advies is: ga niet zelf je verdediging doen. Vaak overheerst de emotie. Bij wat lichtere strafbare feiten die op een OM-zitting komen, heb ik bovendien als advocaat de mogelijkheid te ‘onderhandelen’ met het Openbaar Ministerie over de vorm van de straf. Waarom? Omdat niet alleen vergelding één van de doelen van het strafrecht is, maar ook resocialisatie’’.

STIMULEREN Reena merkt dat er steeds meer vrouwen voor dit vak kiezen: ,,Nog niet zo heel lang geleden was de advocatuur een mannenwereld, maar ik zie een kentering. Mijn boodschap: geloof in jezelf en vertrouw op eigen kunnen. Laat je niet wijs maken dat je iets niet kan. Het klinkt afgezaagd, maar volg je gevoel. Vrouwen passen prima in de advocatuur. Ik heb het zelf mogen ervaren. Mijn medewerker Gysan van de Beek is onlangs beëdigd als advocaat. Ik kijk ernaar uit om deze jonge kanjer te begeleiden en haar verder op weg te helpen.”

Reena: ,,Denk jij als vrouw erover om voor dit vak te kiezen, maar twijfel je? Loop eens stage, of kijk mee, dan krijg je door of het werk bij je past.”

Advocatenkantoor Bissumbhar is gespecialiseerd in de rechtsgebieden familierecht, jeugdrecht en (jeugd)strafrecht. En biedt ook mediation aan. 

Dit artikel is ook te lezen in de bijlage Vakvrouwen


advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Leven Dailah in teken van God na 'dieptepunt' studententijd Twintigers 41 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Jonge scouts naar Zuid-Korea: 'Ik spaar al vijf jaar voor deze reis' 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Barnevelder Andries (76) zwemt bijna dagelijks in Zeumeren 4 uur geleden
advertentie