Albert Fieret (links) en Ronnie Schut bij Van de Pol bouwen & wonen.
Albert Fieret (links) en Ronnie Schut bij Van de Pol bouwen & wonen. foto van 't Land

‘Sta op tijd stil bij je nalatenschap’

13 juli 2021 om 08:32 Zakelijk

BARNEVELD Wat gebeurt er met mijn bedrijf en vermogen als ik handelingsonbekwaam word of onverwachts kom te overlijden? Het zijn geen leuke, maar wel belangrijke vraagstukken voor Ronnie Schut, mede-eigenaar van Van de Pol bouwen & wonen. Met hulp van JonkerFieret adviseurs/accountants is hij voorbereid op de toekomst.

Samen met zijn twee compagnons nam Ronnie Schut in 2017 Van de Pol bouwen & wonen in Kootwijkerbroek over van de toenmalige eigenaar. Net als zijn voorganger erkent hij het belang van een heldere planning, voor nu én later ,,Vaak denk je wel na over de toekomst van je bedrijf na je vertrek”, zegt Schut. ,,Die dag komt er hoe dan ook. Maar dan hebben we het over ‘normale’ omstandigheden.” 

Ook op onvoorziene omstandigheden kun je je als ondernemer grotendeels voorbereiden. ,,Ondernemers kunnen niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over hun nalatenschap”, zegt Albert Fieret van JonkerFieret. Wie beheert bijvoorbeeld je vermogen en bedrijf na een ongeval? ,,Dergelijke zaken moeten goed vastgelegd worden. Niet in de laatste plaats omdat je nabestaanden niet met onzekerheden of problemen wilt opzadelen.” 

,,Er moet bij wijze van spreken een draaiboek klaarliggen voor dergelijke situaties”, gaat Fieret verder. Grotere bedrijven kunnen zo significante belastingclaims voorkomen bij de overdracht van vermogen. ,,Als belangrijke zaken niet goed geregeld zijn, moeten bedrijven of nabestaanden soms torenhoge bedragen aan erfbelasting of inkomstenbelasting ophoesten. Of nabestaanden hebben geen toegang tot het vermogen, omdat de bankpas uitsluitend op naam staat van de overledene en familie niet gemachtigd is. Dit kan grote gevolgen hebben.”

MISVATTING Dat terwijl, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, het regelen van een noodopvolgingsplan helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. ,,Zeker niet als er een externe partij bij betrokken wordt, die met een frisse blik en zonder eigenbelang naar de situatie kijkt”, aldus Fieret. ,,Het moeilijkste, maar ook belangrijkste vraagstuk voor ondernemers is: wat wil ik eigenlijk? Wat vind ik belangrijk? Vragen die aan de basis liggen van ons noodopvolgingsplan.”

In het geval van Ronnie Schut betekent dit dat hij alles goed geregeld wil hebben voor zijn vrouw en hun drie kinderen van 15, 18 en 20 jaar, vertelt hij. ,,Het laatste wat ik wil is dat zij ruzie krijgen, mocht er iets met mij gebeuren. En ik wil dat ze in hoofdlijnen weten waar ze aan toe zijn, daarom vind ik het belangrijk om ze hierbij te betrekken.”

Ook de eventuele partner speelt een grote rol in de nalatenschapsplanning en de toekomst van het bedrijf in het algemeen, voegt Albert toe. ,,Het thuisfront hecht dikwijls belang aan zaken die niet zozeer met cijfers te maken hebben, maar minstens even belangrijk zijn.”

SPIEGEL Het feit dat JonkerFieret zijn klanten ook op andere vlakken goed begeleidt en adviseert, is een van de redenen waarom Van de Pol bouwen & wonen al ruim twintig jaar klant is van het Barneveldse bedrijf.
,,Terwijl wij lekker bezig zijn met ondernemen, houden zij ons een spiegel voor.” Albert wijst Schut en zijn compagnons op vraagstukken voor de toekomst waar ze zelf niet snel bij stil zouden staan, legt de ondernemer uit. ,,Om het in de woorden van oprichter Jan Dirk van de Pol te zeggen: elke accountant is betrouwbaar, maar een ondernemende accountant is vrij onbekend.”

Aangeboden door JonkerFieret 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie