Jaap Ridderhof, rentmeester en makelaar/taxateur bij Midden Nederland Makelaars. www.mnm-aog.nl
Jaap Ridderhof, rentmeester en makelaar/taxateur bij Midden Nederland Makelaars. www.mnm-aog.nl Midden Nederland Makelaars
De Specialist

Vijf grote veranderingen in het buitengebied

23 oktober 2020 om 14:00 Zakelijk

BARNEVELD Het buitengebied in de regio Barneveld staat aan de vooravond van grote veranderingen. Buitengebied-specialist Jaap Ridderhof, rentmeester en makelaar/taxateur bij Midden Nederland Makelaars, staat stil bij vijf belangrijke ontwikkelingen op het Veluwse platteland.

1. Van de stad naar het platteland
Het kwam onlangs overal in het nieuws voorbij. Door de coronacrisis denken veel stedelingen na over een leven op het platteland. Ze hebben ervaren dat je niet dagelijks naar kantoor hoeft om je werk goed te kunnen doen. Waarom zou je dan niet in een prachtige omgeving als de Veluwe gaan wonen? De regio Barneveld is centraal gelegen en reistijd is geen hot issue meer. Het gevolg van de enorme vraag: krapte op de markt en stijgende prijzen. En dat biedt mooie kansen voor agrariërs, maar ook voor particulieren die hun woonboerderij in het buitengebied willen verkopen.

2. Oude schuren verdwijnen
Steeds meer oude schuren worden gesloopt, waardoor het aanzicht van het buitengebied verandert. Dankzij de zogeheten ruimte voor ruimte-regeling is slopen voor veel boeren een aantrekkelijke optie. De sloopmeters kunnen worden ingezet voor nieuwbouw op dezelfde locatie of op een andere plek op de Veluwe. Als rentmeester/makelaar ben ik vrijwel dagelijks bezig met dergelijke processen.

3. Wonen en werken
In bijvoorbeeld Kootwijkerbroek zie je het al jaren, maar ook elders in het buitengebied worden wonen en werken steeds vaker gecombineerd. Denk aan een woning met kantoor of loods. Te zware werkzaamheden zijn overigens niet toegestaan, die horen thuis op industrieterreinen. Geregeld help ik ondernemers in hun zoektocht naar een geschikte locatie in het buitengebied.

4. Stoppende boeren
De boeren zijn langzaam aan het verdwijnen op de Veluwe. Onder meer door de strenge stikstofregels beëindigen steeds meer agrariërs hun bedrijf. Als rentmeester ben ik vaak bij dit soort trajecten betrokken. Ik adviseer over regelgeving, taxeer het onroerend goed en help om de bouwrechten zo goed mogelijk te vermarkten of bouwkavels te realiseren.

5. Schaalvergroting
Gelukkig blijven er nog boerenbedrijven over, maar die zijn vaak wel een tikkeltje anders dan voorheen. De overheid stelt steeds hogere eisen op het gebied van milieu en diervriendelijkheid en dat vraagt een andere manier van werken en meer grond. Je ziet veel schaalvergroting en boeren die overstappen naar nichemarkten als biologisch boeren. Agrariërs die een bedrijf willen overnemen, moeten er snel bij zijn. Er staan momenteel weinig volwaardige agrarische bedrijven te koop. Voor mij is het iedere keer weer een mooie uitdaging om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Aangeboden door Midden Nederland Makelaars

advertentie
advertentie
advertentie