Elibert van Veldhuizen: ,,Met SlaapID meten we aan de hand van een sensor wat je slaaphouding is."
Elibert van Veldhuizen: ,,Met SlaapID meten we aan de hand van een sensor wat je slaaphouding is." Rinus van Denderen

Nachtrust-analyse voor slechte slaper

28 april 2023 om 09:54 Wonen

KOOTWIJKERBROEK Midden tussen de weilanden, aan de rand van Kootwijkerbroek, vind je Van Veldhuizen: dé beddenspecialist van de Veluwe. Bij deze beddenspeciaalzaak kijken ze goed naar iemands slaaphouding, -bewegingen en -ritme en welk bed daar bij past.

,,Ieder mens is uniek en daarmee ook ieder bed”, meent Elibert van Veldhuizen, die samen met zijn broer en neef de zaak runt. ,,We slapen zo’n 1/3 deel van ons leven en een goede nachtrust is enorm belangrijk. Daarom doen wij er alles aan om onze klanten van een goed en passend bed te voorzien.”

PERSOONLIJKE SLAAPMETING

Volgens Elibert is er een groot verschil tussen goed liggen en lekker liggen. ,,De meeste mensen die hier binnenkomen zeggen dat ze lekker liggen in een bepaalde houding. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook goed liggen!” Bij Van Veldhuizen wordt gewerkt met  resultaten uit (wetenschappelijk) onderzoek en persoonlijke slaapmetingen om klanten goed te kunnen adviseren. ,,Je kunt op veel plekken een bed kopen, maar er wordt maar weinig gekeken naar hoe mensen nou écht liggen.”

Ieder mens is uniek en daarmee ook ieder bed

Van Veldhuizen past de zogenaamde Slaap-DNA (Digitale Nachtrust Analyse) van Ergosleep® toe. Een hulpmiddel waarmee zowel de lattenbodem als het matras specifiek op iemands lichaamsbouw worden afgestemd. Hoe werkt het? Elibert: ,,We hebben hierboven een speciale slaapcabine van Ergosleep®, waarin mensen op een proefbed kunnen liggen dat is verbonden met een computer. Het bed past zich vervolgens aan het lichaam aan: iemand voelt letterlijk hoe het matras en de lattenbodem onder zich veranderen. Vervolgens rolt er een persoonlijk slaapprofiel uit de printer: de basis voor iemands nieuwe bed!”

BESTE HOUDING

Een ander hulpmiddel dat Van Veldhuizen inzet om inzicht te krijgen in iemands slaapgedrag, is de SlaapID thuismeting. Elibert: ,,Met SlaapID meten we aan de hand van een sensor wat je slaaphouding is, evenals het aantal draaibewegingen en -momenten dat je ’s nachts maakt. Hieruit leiden we onder andere af wat je voorkeurshouding is en of je ergens steun mist. Heb je bijvoorbeeld weinig steun in je taille, dan ga je daar (onbewust) naar op zoek in je slaap en slaap je dus onrustiger.” Wat is nou eigenlijk de beste slaaphouding? ,,Ik zeg altijd: je moet net zo liggen als je staat. In een vrij rechte houding op je matras dus. Het juiste bed biedt voldoende ondersteuning in je nek, taille en knieholte en de juiste ‘wegzakruimte’ voor je schouders en heupen.”

PIJNKLACHTEN

Uiteindelijk kunnen een verkeerd bed en verkeerde slaaphouding tot problemen leiden als nek-, schouder- en onderrugklachten. ,,Wij willen mensen graag bewust maken van hun slaapgedrag. Veel mensen slapen bijvoorbeeld op een te hard matras, waardoor ze niet genoeg wegzakken bij hun schouders en heupen. De juiste ondersteuning is erg belangrijk en voorkomt pijnklachten. Uiteindelijk is het ons doel dat iemand ‘s ochtends fit en goed uitgerust uit bed stapt!”

Dit artikel wordt u aangeboden door Beddenspecialist Van Veldhuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie