Christiaan Morren uit Garderen (links) en Gerard Jansen uit Barneveld bij een COOXS buitenkeuken in de showroom.
Christiaan Morren uit Garderen (links) en Gerard Jansen uit Barneveld bij een COOXS buitenkeuken in de showroom. Pauw Media

Vanaf nul naar de top in Nederland: ‘Dit jaar is het bizar hard gegaan’

5 november 2021 om 16:08 Wonen

KOOTWIJKERBROEK Met de oprichting van COOXS namen ze ,,een enorm risico’’, vertellen eigenaren Gerard Jansen (21) en Christiaan Morren (29). Ruim drie jaar later is de vraag naar hun exclusieve buitenkeukens groter dan ooit, werken ze vanuit een royaal pand in Kootwijkerbroek en staan er meerdere vacatures open. 

,,Dit jaar is het bizar hard gegaan’’, zegt Barnevelder Gerard trots. Nooit eerder verkocht COOXS zoveel buitenkeukens. ,,We willen nog flink doorgroeien, maar je kunt wel stellen dat een deel van onze droom is uitgekomen.’’ Die droom ontstaat in de zomer van 2018 als Gerard op een plan broedt voor een eigen onderneming. Als medewerker van een specialist in luxe buitenverblijven ziet hij een duidelijke trend: de luxe van binnen verplaatst zich naar buiten. ,,Dat zag je onder meer bij veranda’s en tuinmeubelen, maar op keukengebied nog niet. De toenmalige buitenkeukens misten de gewenste uitstraling en waren niet bestand tegen weersinvloeden. ‘’

PITTIGE START Gerard werkt zijn ideeën uit en deelt z’n plan voor luxe, weerbestendige buitenkeukens met collega Christiaan uit Garderen. Die is zo enthousiast dat hij net als Gerard zijn vaste baan opzegt om samen alle pijlen op COOXS te richten. ,,We begonnen letterlijk op nul en investeerden volop in productontwikkeling en marketing’’, zegt Christiaan. Ondertussen gaan de mannen als zzp’er aan de slag, want er moet ook brood op de plank komen. Gerard: ,,Van die paar COOXS-projecten in 2019 konden we niet leven, maar de eerste reacties op ons product en de ontwikkelingen in de markt waren hoopgevend. We hebben dan ook geen moment overwogen om te stoppen.’’

LUXE Het coronajaar 2020 betekent de definitieve doorbraak voor COOXS. Klanten uit het allerhoogste segment vallen als een blok voor de bijzondere buitenkeukens uit Kootwijkerbroek. Die worden volledig op maat gemaakt en naar wens uitgerust met accessoires als gaspitten, koelkasten, barbecues, biertaps, ijsblokjesmachines en pizza-ovens. Het prijskaartje varieert van tienduizend euro tot meer dan een ton. Christiaan: ,,Onze klanten zijn vaak vermogende ondernemers die bewust kiezen voor het allerbeste product op de markt. Sommigen koken en bakken niet zelf, maar huren chefkoks in voor hun diners en feestjes.’’ ,,Als nuchtere Veluwenaren zijn we in een bijzondere wereld terechtgekomen’’, erkent Gerard. ,,Maar ik hoop dat mensen zien dat we gewoon onszelf blijven.’’

GROTE PLANNEN Ondanks het huidige succes blijven de ondernemers ambitieus. Alles is erop gericht om COOXS flink te laten groeien en de keukens te perfectioneren. In april van dit jaar verhuisde het bedrijf van een klein kantoor met schuur naar een royaal pand op bedrijventerrein Puurveen in Kootwijkerbroek en inmiddels staan de eerste medewerkers op de loonlijst. Als het aan Gerard en Christiaan ligt, komen daar nog dit jaar twee versterkingen bij zodat COOXS in 2022 nóg meer Nederlanders en Belgen blij kan maken met een luxe buitenkeuken. 

INTERNATIONAAL Ook uit de rest van de wereld komen er al volop aanvragen. ,,Maar die boot houden we nu nog even af’’, zegt Gerard. ,,Bij grotere afstanden is het lastiger om onze service te verlenen.’’ Christiaan lachend: ,,En in Nederland zijn we nog lang niet klaar. We werken veel in de Randstad en Brabant, maar in de gemeente Barneveld hebben we tot nu toe nog geen COOXS-keuken geplaatst. Ik ben benieuwd wie onze eerste lokale klant wordt.’’

Dit artikel wordt u aangeboden door COOXS

Geschreven door Geertjan Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie