Op het gebied van regentonnen zijn er allerlei vormen, maten en designs verkrijgbaar.
Op het gebied van regentonnen zijn er allerlei vormen, maten en designs verkrijgbaar. Pauw Media
Tuincolumn

‘Laat die regen maar komen’

21 mei 2021 om 10:42 Wonen

BARNEVELD Het weer: als echte Hollanders mogen we hier graag over klagen. Het zonnige voorjaarsweer laat ook nu op zich wachten. Door de klimaatverandering kunnen zulke natte lentes en hevige regenbuien steeds vaker voorkomen - net als extreme droogte. Gelukkig is jouw tuin heel goed te bewapenen tegen weersextremen. Sterker nog, we kunnen veel beter gebruikmaken van het weer! Ik leg je graag uit hoe.

POSTZEGEL Ondanks die hitte en de nattigheid, wordt de tuin een steeds belangrijker onderdeel van onze leefomgeving. We willen er tegenwoordig kunnen dineren, barbecueën, zonnebaden of juist verkoeling zoeken. En nu we steeds vaker thuiswerken, doet onze tuin soms zelfs dienst als kantoor!

AFWATERING Hierdoor staat de tuin steeds vaker vol met tegels, tuinmeubelen, overkappingen en schuttingen in plaats van bloemen of planten. Dat levert een aantal problemen op rondom afwatering en de ruimte voor al het leven in de tuin (of het gebrek daaraan). Met het afvoeren van regenwater staan we in Nederland voor grote uitdagingen. Het is aan ons – tuinbezitters – om daar een bijdrage aan te leveren.

REGENTON Door een regenton te plaatsen en af te koppelen van het riool, zet je een stap in de goede richting. Bovendien is het zonde om al dat regenwater weg te laten stromen, terwijl we in de zomer zomaar weer te maken kunnen krijgen met een verbod op besproeien omdat het grondwaterpeil te laag is.

Bijkomend voordeel is dat regenwater natuurlijk gratis is én het is beter voor de planten dan kraanwater, omdat er geen kalk in zit. Nog leuker is dat de gemeente Barneveld (net als veel andere gemeenten) hier subsidies voor verstrekt! Zoek dit dus even uit op de website van jouw gemeente.

Goed om te weten: een regenton hoeft allang niet meer een saaie plastic of houten bak te zijn. Er zijn allerlei vormen, maten en designs verkrijgbaar. Wil je ‘m toch liever uit het zicht? Zet er dan een gaaspaneel omheen, waar je klimop of hedera overheen kunt laten groeien.

SEDUMDAK Je kunt ook allerlei verharde oppervlakken in je tuin vergroenen, zodat regenwater nuttig gebruikt wordt en in mindere mate het riool belast. Beleg het dak van je huis, schuur of veranda daarom met sedum. Dit vetplantje absorbeert water en zorgt voor een schonere lucht. Daarnaast stimuleert een sedumdak de biodiversiteit - fijn voor de bijen en vlinders! Tot slot zorgt sedum voor verkoeling, zowel onder het dak als in de omgeving, en dempt het omgevingsgeluid. Twijfel je of je dak geschikt is, of wil je hulp bij het aanleggen? Neem dan contact op met onderhoudshovenier Berry van GeregeldGroen.nl (06-11078385).

VERTICAAL GROEN Naast een sedumdak kun je ook plantenzakken of -bakken tegen de muur en schutting hangen, voor meer groen in je tuin. Of plaats een rek tegen je schutting, waar je planten doorheen laat klimmen. Net als het sedumdak neemt dit water op, zorgt het voor verkoeling en dempt het geluid, waardoor je minder last hebt van lawaai van de buren. Stop met morren over het weer. Maak er wat ‘groens’ van! Ik sta voor je klaar.

Aangeboden door Intratuin Barneveld

Een sedumdak stimuleert de biodiversiteit - fijn voor de bijen en vlinders!
Je kunt je tuin heel goed bewapenen tegen weersextremen.
Sedum is een vetplantje dat water absorbeert en zorgt voor een schonere lucht.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie