Ronnie (links) en Jeroen merken dat gebruikte fietsen steeds populairder worden.
Ronnie (links) en Jeroen merken dat gebruikte fietsen steeds populairder worden. Nander de Wijk

‘Tweedehands is weer hip’

Verkeer en vervoer

BARNEVELD Kleding, speelgoed, smartphones en auto’s: tweedehands spullen winnen aan populariteit. In Barneveld zijn ook gebruikte fietsen in trek, merkt Jeroen van Middendorp. Hij werkt in de occassionshop van Jansen2Wielers en is zelf ook ,,gek op de kringloopwinkel”.

,,Lekker neuzen tussen de gebruikte spullen, daar geniet ik van”, vertelt een opgewekte Jeroen (42) in de winkel aan de Livingstonestraat in Barneveld. Het liefst speurt hij naar spullen uit de jaren tachtig: ,,Oude spelcomputers van Nintendo neem ik bijvoorbeeld graag mee naar huis.” 

Voordat Jeroen vorig jaar in de wereld van gebruikte fietsen terechtkwam, werkte hij twintig jaar in de autobranche. ,,Na zo’n lange tijd had ik het daar wel gezien”, vertelt de Barnevelder, die als fietsverkoper snel zijn draai vond. ,,Hier hoef ik geen driedelig pak aan en heb ik contact met allerlei verschillende klanten; van een kind van 4 tot een oudere vrouw van 90 en alles daartussenin.” De gemene deler: allemaal zijn ze op zoek naar een gebruikte fiets. ,,Leuk weetje: zelf had ik niet eens een fiets toen ik hier startte”, zegt Jeroen lachend. ,,Nu ga ik elke dag op de fiets naar mijn werk.” 

DUURZAAM Ook medewerker Ronnie Fraanje (47) stapt dagelijks op de fiets naar zijn werk. Voordat de twee collega’s werden in de occassionshop, waren er maar weinig overeenkomsten tussen hun carrières. Zo zit Ronnie in tegenstelling tot Jeroen al van jongs af aan ,,in de fietsen” en leerde hij al vroeg hoe hij tweewielers kon repareren. ,,Daar pluk ik nu de vruchten van”, vertelt hij. ,,Mede door de langere levertijden van nieuwe fietsen merken we dat er meer vraag is naar occasions.” 

Daarbij speelt volgens Ronnie ook bewustwording onder consumenten een rol. ,,Vanuit duurzaamheidsoogpunt kijken veel mensen kritisch naar hun koopgedrag. Die trend zie je bijvoorbeeld ook onder jongeren: tweedehands is weer hip.”  

MARKTPLAATS Het opknappen van gebruikte fietsen is naar eigen zeggen niet alleen Ronnie’s werk, maar ook zijn hobby. Dat doet hij samen met leerling monteur Gerben (15), die momenteel stage loopt bij de shop. ,,Ik wilde eerst automonteur worden, maar start straks met een opleiding Fietsenmaker omdat ik het hier zo leuk vind. Ik krijg veel vrijheid en mag veel meer doen dan in de autogarage.”

Het is Gerben en Ronnie’s doel om de fietsen, die door klanten worden ingeruild, weer zo goed als nieuw te maken. Ronnie: ,,De fietsen moeten technisch gezien honderd procent in orde zijn. Ze hebben misschien een krasje hier of daar, maar als je erop rijdt merk je niet dat ze gebruikt zijn. Sommige mensen kopen de fietsen zelfs online - zonder ze vooraf uit te testen - en dat gaat eigenlijk altijd goed, mede door de garantie die op elke fiets zit.” 

Bij het opknappen van de tweewielers wordt elk onderdeel benut, benadrukt Ronnie. ,,Er staan 450 fietsen in deze shop, dus meestal kunnen we er wel iets leuks mee. Zo niet, dan verkopen we zo’n onderdeel op Marktplaats. Het is voor ons bijna een sport om zo min mogelijk weg te gooien.” 

Voorlopig is er nog werk genoeg voor de mannen, zo lijkt het: ,,Mede door de inflatie en het tekort aan grondstoffen zou het me niet verbazen als occassions de komende tijd nog populairder worden.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Jansen2Wielers

advertentie
advertentie