Adriaan de Mik (77) is al zeven jaar vrijwilliger bij Dagcentrum Norschoten De Valk.
Adriaan de Mik (77) is al zeven jaar vrijwilliger bij Dagcentrum Norschoten De Valk. Pauw Media

Duofietsvrijwilliger Adriaan de Mik: ‘Die dankbaarheid is niet in geld uit te drukken’

11 september 2021 om 08:14 Verkeer en vervoer

BARNEVELD ,,Ik heb er geen moeite mee om iets voor een ander te doen”, zegt Lunteraan Adriaan de Mik (77), al zeven jaar vrijwilliger bij Dagcentrum Norschoten De Valk. Met de duofiets van Het Fietsenhuis in Barneveld neemt hij de cliënten van locatie De Valk wekelijks op sleeptouw. ,,Op de fiets kun je vrijuit praten.”

Hij hoefde er niet lang over na te denken toen een medewerker van Norschoten hem zeven jaar geleden vroeg of hij fietsvrijwilliger wilde worden. ,,Ik wist helemaal niet dat zoiets bestond, maar ik zei spontaan ja”, vertelt Adriaan, die voor zijn pensioen werkzaam was als zelfstandige in de bouw. ,,Toen ik stopte met werken, begon ik direct met vrijwilligerswerk in mijn toenmalige woonplaats Waddinxveen. Ik houd enorm van sociale contacten en vind omzien naar je naasten heel belangrijk.”

KLANKBORD Van zijn spontane actie heeft de Lunteraan nooit spijt gehad. Elke donderdagmiddag neemt hij meerdere ouderen met psychische problemen één voor één mee op de duofiets van Norschoten. ,,Deze mensen hebben vaak behoefte aan een klankbord, iemand die naar ze luistert. Mensen zijn er niet voor gemaakt om de hele dag alleen te zijn.”

FIETSENHUIS De Van Raam Fun2Go duofiets van Norschoten is afgeleverd door Het Fietsenhuis in Barneveld, gevestigd aan de Valkseweg. Adriaan kende de fietsenwinkel al via zijn vrouw, die er vorig jaar haar nieuwe tweewieler kocht. ,,Eigenaar William heeft ons toen goed geholpen. Ook toen we een half jaar later een servicebeurt lieten uitvoeren, verliep alles soepel en snel.”

De Fun2Go duofiets is een driewieltandem waarop Adriaan en de cliënt naast elkaar zitten, waardoor ze goed met elkaar kunnen praten. ,,Sommigen praten veel, maar trappen niet mee”, vertelt hij lachend. ,,Gelukkig is het een elektrische fiets, waardoor het goed te doen is in je eentje. Ook met tegenwind.” 

Daarnaast kunnen de berijders zonder instap opstappen en kunnen de zittingen eenvoudig met een hendel op de gewenste zitafstand ingesteld worden. Eventueel zijn de zittingen ook draaibaar, waardoor het opstappen nog makkelijker gaat.

Het Fietsenhuis levert de duofietsen niet alleen aan Norschoten, maar ook aan zorginstellingen ‘s Heeren Loo, Neboplus en De Pol in Nijkerk. De Barneveldse zaak heeft een werkplaats waar de bijzondere fietsen onderhouden en gerepareerd kunnen worden. 

RUIM EN GROEN Waar Adriaan met de duofiets naartoe gaat, laat hij vaak aan de cliënten over. ,,Dan vraag ik of ze links- of rechtsaf willen. Zo kom ik zo’n beetje overal hier in de omgeving.” Zijn lievelingsplek om te fietsen is rond de Celtic Fields bij het Wekeromse Zand. ,,Het is daar heerlijk ruim en groen.”

Of hij anderen zou aanraden om fietsvrijwilliger te worden? ,,Dat mag iedereen natuurlijk zelf weten, maar het heeft mijn leven verrijkt en ik hoop dit nog lang te mogen doen. Je krijgt er zoveel voor terug, die dankbaarheid is niet in geld uit te drukken.”

Aangeboden door Het Fietsenhuis in Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie