Het boerenprotest op dinsdagavond 28 juni begon bij en op de snelweg A1 bij Stroe.
Het boerenprotest op dinsdagavond 28 juni begon bij en op de snelweg A1 bij Stroe. AberMedia

Werkstraffen Harskampse broers na arrestatie bij boerenprotest

13 juli 2022 om 19:15 Rechtbank

HARSKAMP/ZUTPHEN De politierechter in Zutphen heeft woensdag twee broers uit Harskamp (19 en 17 jaar) onder meer veroordeeld tot werkstraffen. De twee jongemannen werden dinsdagavond 28 juni kort na elkaar aangehouden tijdens een boerenprotest in de omgeving van Stroe, Kootwijk en Kootwijkerbroek.

De 19-jarige Harskamper kreeg voor bedreiging van agenten en vernieling van een politiebusje een celstraf van zes dagen. Dat is gelijk aan de tijd die hij al in voorarrest heeft vastgezeten, hij hoeft dus niet meer terug naar de gevangenis.
Daarnaast kreeg de 19-jarige een werkstraf van 180 uur opgelegd en een voorwaardelijk rijverbod van negen maanden. Hij moet verder een schadevergoeding van 300 euro betalen.
De oudste broer werd in eerste instantie verdacht van poging tot doodslag, later omgezet naar poging tot zware mishandeling, maar de rechter zag alleen bewijs voor bedreiging en vernieling. Justitie had tegen hem 66 dagen cel geëist, waarvan zestig voorwaardelijk.

KINDERRECHTER De 17-jarige Harskamper kreeg van de kinderrechter een werkstraf van 40 uur, met aftrek van voorarrest. Hij werd vrijdag 1 juli vrijgelaten, drie dagen na de aanhouding op dinsdagavond 28 juni, in afwachting van de rechtszaak.
Ook de jongere broer werd vrijgesproken van poging tot zware mishandeling. ,,In een poging zich te onttrekken aan aanhouding door de politie heeft hij zich wel schuldig gemaakt aan ‘dwang’. Door met zijn voertuig achteruit te rijden terwijl een politieagent naar binnen hing om de verdachte te laten stoppen, is deze agent tegen zijn wil meters meegesleurd met het rijdende voertuig’’, licht de rechtbank toe. ,,De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.’’
De jongste broer was direct na thuiskomst met zijn vader in een bestelbus meegereden naar de Garderbroekerweg in Kootwijkerbroek, waar ze zagen dat de politie hun broer en zoon ging arresteren. Toen de vader uitstapte en hardhandig werd aangepakt, ging de 17-jarige achter het stuur zitten en probeerde hij weg te rijden.

STROOMSTOOTWAPEN De kinderrechter heeft volgens de rechtbank naast de ernst van het feit en de persoonlijke omstandigheden van de minderjarige broer ook rekening gehouden met het geweld dat uiteindelijk is toegepast om de 17-jarige Harskamper te arresteren. Daarbij werd onder meer een stroomstootwapen gebruikt. Omdat hij minderjarig is, werd deze zaak achter gesloten deuren behandeld.

BOERENPROTEST Beide broers namen dinsdagavond 28 juni deel aan een boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet. De demonstratie begon bij de oprit en afslag van de snelweg A1 bij Stroe en verplaatste zich daarna naar Kootwijk en uiteindelijk naar de Garderbroekerweg in het buitengebied van Kootwijkerbroek.
Deelnemers aan het protest vertelden eerder aan deze krant dat zij van een agent ter plekke toestemming kregen om vuur te maken langs de snelweg bij Stroe met schoon hout en balen hooi. Daarna zouden ze met de colonne trekkers langzaam naar de volgende A1-afslag bij Kootwijk rijden.
De protestactie kreeg volgens de officier van justitie een grimmig karakter, onder meer doordat een motoragent zou zijn bedreigd door een boer met een balk in zijn handen. De politie ging op zoek naar deze verdachte, maar werd daarbij gehinderd en ingesloten door de landbouwmachines. Het lukte de politie niet om de ‘balkdreiger’ op te pakken.

DWARS OP SNELWEG De 19-jarige Harskamper reed volgens de rechtbank op een gegeven moment met zijn trekker en daarachter een kiepwagen op de A1 bij Stroe. ,,In de kiepwagen lag brandhout om op de vuurstapel te gooien. Op enig moment heeft hij op de snelweg zijn tractorcombinatie gedraaid en is hij, al spookrijdend, teruggereden naar de andere demonstranten. Daar heeft hij opnieuw zijn tractorcombinatie dwars op de snelweg gezet. Terwijl een politiebusje hem tegemoet reed en hem wilde passeren, is verdachte achteruit in de richting van dat busje gereden. Daardoor moest het politiebusje uitwijken om een aanrijding te voorkomen.’’
De politierechter oordeelt dat niet kan worden bewezen dat de 19-jarige daarbij opzettelijk heeft geprobeerd zwaar lichamelijk letsel toe te brengen aan de politiemensen in dat voertuig. Daarom is hij vrijgesproken van poging tot zware mishandeling. ,,Wel is sprake van bedreiging van de politieagenten. Daarvoor is hij wel veroordeeld’’, aldus de rechtbank.
De Harskamper verklaarde voor de rechter dat hij stil stond toen hij het politiebusje in beeld kreeg. ,,Ik remde en daardoor konden ze achter me langs”, zei de 19-jarige.

POLITIEBUSJE Enige tijd later verliet de Harskamper de A1 bij de afslag Kootwijk en reed over de Nieuw Milligenseweg en daarna de Heetweg richting het buitengebied van Kootwijkerbroek.
,,De politie probeerde hem en zijn tractorcombinatie tevergeefs staande te houden’’, stelt de rechtbank. ,,Politiebusjes reden daarbij veelal naast of schuin achter de tractoren. De 19-jarige stuurde vervolgens bewust naar links, waarbij zijn tractorcombinatie een politiebus raakte. Die politiebus is daardoor beschadigd. De oudste broer wordt ook voor deze vernieling veroordeeld.’’ Dit incident vond plaats op het wildrooster bij de kruising van de Heetweg met de provinciale weg Harskamp-Stroe. De vader, die dit zag gebeuren, vertelde eerder in deze krant dat de politie wilde inhalen op een plek waar daarvoor geen ruimte was.

VEEL INDRUK ,,Deze man heeft een blanco strafblad en heeft een rijbewijs nodig om zijn werk te kunnen doen’’, vervolgt de rechtbank. De Harskamper heeft na zijn arrestatie zes dagen vastgezeten, eerst drie dagen in een politiebureau en daarna drie dagen in het Huis van Bewaring in Roermond.
,,Dat heeft veel indruk gemaakt op de 19-jarige’’, meldt de rechtbank. ,,Met genoemde omstandigheden is rekening gehouden bij het bepalen van de hoogte van de straf. Deze valt daarom lager uit dan de officier van justitie had geëist. Zo ontbreekt een voorwaardelijke gevangenisstraf en wordt de ontzegging van de rijbevoegdheid geheel voorwaardelijk opgelegd. Deze voorwaardelijke ontzegging geldt als waarschuwing en is daarom ook drie maanden langer dan de zes maanden die de officier van justitie (onvoorwaardelijk) had geëist.’’

STOPSIGNALEN In de rechtszaal was op beelden te zien dat vanuit het politiebusje stopsignalen werden gegeven aan de Harskamper met zijn kiepwagen, maar de 19-jarige vertelde de rechter dat hij niets had gemerkt. De politie stak ook nog vanuit een busje een trekkerband lek, maar door een drukwisselsysteem, een eigen luchtpomp, kon de trekker doorrijden. De 19-jarige werd uiteindelijk op de Garderbroekerweg aangehouden.

GEEN VRIJBRIEF De rechter benadrukte bij de uitspraken dat de vrijheid van meningsuiting een belangrijk recht is, maar dat de demonstratievrijheid géén vrijbrief is voor het plegen van strafbare feiten. 

,,De politie was bezig met de uitvoering van één van haar taken: het opsporen van verdachten. De nu berechte broers waren er daar twee van. Toen de politie ze aan wilde houden, hebben zij geprobeerd er vandoor te gaan. Dat hebben ze op een gevaarlijke manier gedaan. Beide verdachten leverden door hun acties een bijdrage aan de verharding van de protesten’’, aldus de rechtbank.

Dit artikel is geschreven op basis van een verslag van persbureau APA, een nieuwsbericht van persbureau ANP, een persbericht van de rechtbank en eigen nieuwsgaring door de Barneveldse Krant.

Lees ook: Politie: ‘Arrestatieteams en ME bij boerenprotest helaas noodzakelijk’

Lees ook: Boeren over protest Stroe en Kootwijkerbroek: ‘Dit is het échte verhaal’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie