Afbeelding
SGP

Verkiezingsstrijd met een knipoog: Jan Natuurlijk en IJslands model

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

BARNEVELD Inwoners van de gemeente Barneveld kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen op één van de zeven partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen. Na een wekenlange campagne die vooral op inhoud gevoerd werd, was er in de staart van die ‘strijd om de kiezer’ toch ook nog ruimte voor een knipoog hier en daar.

Zo trok het campagneteam van de SGP de stoute schoenen aan, door met een zelfgemaakte persiflage te komen van de verkiezingsborden van Pro’98. Op die borden staat consequent de slogan ‘Ja, Natuurlijk’. Voor de SGP een inkoppertje door als variant met ‘Jan Natuurlijk’ te komen, verwijzend naar lijsttrekker Jan Top. Het campagneteam van Pro kan er wel om lachen, reageert Frank van der Lubbe. ,,Ik kreeg al berichtjes met reacties als ‘Welkom in de 21e eeuw, SGP. Ziet er vlot uit.’’’

Zelf twitterde hij vorige week al een plaatje met een winnares van de Miss Iceland-verkiezingen, met als commentaar ‘We willen een IJslands model in Barneveld’. Daarmee verwijst hij naar het verkiezingsprogramma van Pro’98 en de ChristenUnie, waarin gepleit wordt voor invoering van het ‘ijslands model’ als voorbeeld voor aanpak van drugs- en alcoholgebruik onder jongeren. 

Vandaag en morgen kan er al gestemd worden in vier stemlokalen: het oude Raadhuis in Barneveld en kerkgebouw De Hoeksteen aan de Vellerselaan in Barneveld, kerkelijk centrum Bethabara in Voorthuizen en kulturhus De Essenburcht in Kootwijkerbroek. De stemlokalen zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Woensdag zijn in totaal 39 stemlokalen verspreid over de hele gemeente opengesteld. Woensdagavond laat wordt de uitslag bekendgemaakt tijdens een uitslagenbijeenkomst in het Barneveldse Schaffelaartheater.

Inwoners van de gemeente Barneveld kunnen bij hun stem kiezen uit zeven partijen: SGP, ChristenUnie, Pro’98, CDA, Lokaal Belang, VVD en Burger Initiatief. In totaal staan er 259 kandidaten op de kieslijst, van wie een overgroot merendeel (154 kandidaten, ruim 59 procent) in het dorp Barneveld woont. De mannen domineren met 192 kandidaten (bijna 75 procent) de kieslijst. Pro’98 en Lokaal Belang hebben de meeste vrouwen op hun kieslijst, beide 19 van de 50 kandidaten. De SGP heeft de minste vrouwen op de lijst staan, namelijk nul. Vijf kandidaten wonen niet in de gemeente Barneveld, eentje zelfs in Den Haag.

Wouter van Dijk

Afbeelding
Afbeelding
advertentie