Het huidige college van b. en w. van de gemeente Barneveld, met de wethouders André van de Burgwal, Hans van Daalen, Didi Dorrestijn en Bennie Wijnne. Daarnaast aan de rechterkant waarnemend burgemeester Jan Luteijn en gemeentesecretaris Wabe Wieringa.
Het huidige college van b. en w. van de gemeente Barneveld, met de wethouders André van de Burgwal, Hans van Daalen, Didi Dorrestijn en Bennie Wijnne. Daarnaast aan de rechterkant waarnemend burgemeester Jan Luteijn en gemeentesecretaris Wabe Wieringa. Pauw Media

Vier Barneveldse wethouders blijven graag zitten

8 februari 2022 om 09:26 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

BARNEVELD De vier zittende wethouders van de gemeente Barneveld stellen zich alle vier kandidaat om ook na de gemeenteraadsverkiezingen weer in het Barneveldse college plaats te nemen. Al is dat natuurlijk afhankelijk van de verkiezingsuitslag en de daaropvolgende coalitievorming.

Wethouder Hans van Daalen (ChristenUnie) maakt zich daarmee op voor een eventuele vierde termijn. Hij is in Barneveld wethouder sinds 2010. Daarvóór was hij in 2006, op z’n 34e, al begonnen als wethouder in Amersfoort. ,,Ik blijf me graag als wethouder inzetten voor de gemeente Barneveld’’, zegt Van Daalen. Lijsttrekker Henk Wiesenekker (ChristenUnie) is daar blij mee, zegt hij. ,,Vooral omdat er in het college de afgelopen tijd verschillende wisselingen zijn geweest, met het vertrek van wethouder Aart de Kruijf en burgemeester Asje van Dijk, is het goed om iemand met jarenlange ervaring in het team te houden, dat komt de stabiliteit ten goede.’’

Wethouder Didi Dorrestijn (CDA) tekent ook graag bij, zegt ze. ,,Ik ben zéker in voor een eventuele wethoudersfunctie in Barneveld.’’ Zij trad in 2016 toe tot het college, na het aftreden van wethouder Eppie Fokkema. Daarvóór was ze ook al negen jaar wethouder in de gemeente Renswoude. Haar kandidaatstelling wordt vanuit de partij van harte ondersteund, zegt lijsttrekker Daan de Vries.

Voor wethouder André van de Burgwal (Pro’98) betekent zijn kandidaatstelling een gooi naar een tweede termijn. Zijn partij kwam in 2018 in het college. ,,Ik vind het wethouderschap een prachtige manier om me in te kunnen zetten voor deze mooie gemeente en daarbij ervaar ik vanuit fractie en bestuur van Pro’98 veel vertrouwen’’, zegt hij. ,,Ik stel me dus graag weer beschikbaar voor een eventuele plek in een komend college.’’ Voordat Van de Burgwal wethouder werd, was hij al raadslid in Barneveld. ,,Wij willen als Pro’98 ook graag met hem verder’’, zegt lijsttrekker Arjen Korevaar.

Ook wethouder Bennie Wijnne (SGP) blijft graag zitten, laat hij weten. ,,Ik ben de kandidaat namens de SGP’’, zegt hij. Wijnne zit er nog maar het kortst bij. In 2020 nam hij de plaats in van vertrekkend wethouder Aart de Kruijf, die na ruim vijftien jaar wethouderschap zijn ambt neerlegde om met pensioen te gaan. Wijnne was vóór zijn wethouderschap eerder Statenlid in de provincie Gelderland en raadslid in achtereenvolgens Oldebroek en Barneveld.

Wie uiteindelijk na de verkiezingen op woensdag 16 maart in de ‘collegebanken’ plaats zal nemen, hangt af van de verkiezingsuitslag en de daaropvolgende coalitievorming. Daarom is het voor de drie oppositiepartijen ook handig om een wethouderskandidaat achter de hand te hebben. ,,In principe ben ik de kandidaat voor de VVD’’, zegt lijsttrekker Theo Bos. ,,Om in het college te komen, zal mijn partij wel groter moeten worden, denk ik.’’ Bos startte in 1998 als raadslid voor de VVD, maar heeft in de tussenliggende tijd niet altijd in de raad gezeten.

Ook Burger Initiatief schuift de huidige lijsttrekker, Judith van den Wildenberg, naar voren als eventuele wethouder. Van den Wildenberg zit namens BI sinds 2014 in de gemeenteraad. Ook vier jaar geleden was zij wethouderskandidaat. 

Of oppositiepartij Lokaal Belang een wethouderskandidaat heeft, is niet bekend. ,,Daar doen we op dit moment nog geen uitspraken over’’, zegt lijsttrekker Mijntje Pluimers, sinds 2010 raadslid. ,,Het is nu eerst aan de kiezer. Daarnaast is wat ons betreft de inhoud het belangrijkste.’’

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie