Afbeelding
Foto door _ Harvey via Pexels

Dit zijn de voor- en nadelen van een hogere WOZ waarde

15 december 2022 om 07:39 Partnercontent

Een hogere WOZ waarde betekent niet altijd dat de woning ook daadwerkelijk meer waard is. Het kan simpelweg betekenen dat de woning in een betere staat verkeert dan andere woningen in de buurt. Een hogere WOZ waarde kan ook wijzen op een gunstige ligging, bijvoorbeeld in een rustige straat of nabij voorzieningen. Dit is iets wat je op een kadaster kaart goed zou kunnen zien. Dit zijn slechts enkele van de factoren die de WOZ waarde kunnen beïnvloeden. In dit artikel geven we je de voor- en nadelen van een hogere WOZ waarde.

De voordelen van een hogere WOZ-waarde:

Voordeel 1

Een hogere WOZ waarde kan ervoor zorgen dat uw belastingtarief omlaag gaat. Dit is omdat de overheid de OZB (Onroerende Zaakbelasting) berekend aan de hand van de WOZ-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe hoger het belastingtarief. Een hogere waarde kan dus leiden tot lagere belasting kosten.

Voordeel 2

Een hogere waarde kan er ook voor zorgen dat uw huis meer opbrengt bij verkoop. Dit is natuurlijk afhankelijk van vele factoren, maar in het algemeen geldt: hoe meer je huis waard is, hoe meer je ervoor kunt vragen (of krijgt).

Voordeel 3

Tot slot kan een hogere WOZ waarde betekenen dat je in aanmerking komt voor subsidies of andere financiële voordelen die gebaseerd zijn op de (marktwaarde) van je woning. Denk hierbij aan het Levensloopbestendig Wonen Fonds of het Zonnepanelen Fonds.

Nadelen van een hogere WOZ-waarde:

Nadeel 1

Helaas brengt een hogere WOZ waarde ook nadelen met zich mee. Zoals hierboven beschreven, wordt de Onroerendezaakbelasting (OZB) berekend aan de hand van de gemiddelde WOZ waarde in jouw gemeente of woonplaats. Dit betekent dat als jouw huis een hogere waarde heeft, je automatisch meer OZB betaalt – maar niet als je gemeente hier anders over beslist (meestal hangt dit af van het budget dat ze beschikbaar hebben).

Nadeel 2

Ook kan het zijn dat je minder in aanmerking komt voor huurtoeslag of andere sociale huur regelingen, zoals de Huurtoeslag of Huursubsidie, als je woning te duur wordt bevonden door de overheid. Dit is iets om rekening mee te houden als je denkt aan verhuizen naar een duurdere woning of als je inkomen sterk stijgt en je dus mogelijk minder recht hebt op sociale huur regelingen.

Mocht je nu je WOZ waarde willen verlagen? Dan kun je altijd bezwaar WOZ maken. Dit doe je bij de gemeente, want die gaat over de WOZ waarde van je woning. We hopen je zo voldoende informatie te hebben gegeven over je WOZ waarde en wat de voor- en nadelen zijn van een hogere WOZ waarde. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie