Afbeelding
Foto: Gemma – Unsplash

7 tips om goedkoper uit te zijn tijdens het boodschappen doen

8 oktober 2021 om 15:58 Partnercontent

De prijzen in de supermarkt worden hoger en hoger. Maar je budget blijft daarentegen meestal hetzelfde. Hoe doe je dan het slimst boodschappen? We zetten 7 handige tips op een rijtje om voortaan wat goedkoper uit te zijn in de supermarkt.  

1. Reclamefolders vergelijken          

Wij Nederlanders houden van koopjesjagen en daar is niks mis mee! Je kunt natuurlijk ter plekke kijken wat er in de aanbieding is en daar je boodschappen op baseren… Maar veel beter nog kun je van tevoren alvast de folders met elkaar vergelijken én daar je boodschappen op af te stemmen. Dit kun je het beste doen via een vergelijkingssite voor reclamefolders. Hier kun je per week folders terugvinden van allerlei winkels. Van supermarkten tot bouwmarkten en van modezaken tot elektronicazaken. Benieuwd hoe dat werkt? Bekijk hier bijvoorbeeld alvast de LIDL folder van volgende week.

2. 1+1 voorraadjes aanleggen

Vooral op 1+1 acties kun je een hoop geld besparen, zeker wanneer je hier gelijk een aardig voorraadje van kunt inslaan. Doe dit natuurlijk wel bij producten die lang houdbaar zijn of makkelijk in te vriezen zijn én producten die je regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan brood, toiletpapier, pastasaus, rijst enzovoorts.

3. Kies voor het huismerk

We weten allemaal dat A-merken een stuk duurder zijn dan de huismerken. Terwijl die laatste categorie vaak net zo goed is. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, of ben je gewoon heel erg trouw aan je merk. Maar probeer zo’n huismerk vooral eerst eens uit voor je erover oordeelt. Valt de kwaliteit of smaak tegen, dan weet je dat je in dat geval volgende keer voor het A-merk moet gaan. Maar probeer over het algemeen wat vaker voor de goedkoopste optie te gaan.

4. Shop niet op ooghoogte           

Een ander trucje dat je jezelf aan kunt leren is door niet meer op ooghoogte te shoppen. Supermarkten zijn namelijk heel slim en zetten de meest luxe en duurste producten op ooghoogte, zodat die het meest verkocht worden. De goedkopere varianten liggen altijd helemaal onderaan of bovenaan.

5. Geen boodschappen doen met honger          

Nog een simpele manier om geld te besparen is door boodschappen te doen op de momenten dat je geen honger hebt. Dus niet vlak voor de lunch of vlak voor het avondeten, maar juist op de momenten dat je net gegeten hebt. Op die manier is het veel makkelijker om verleidingen van ongezond én duur snoepwerk of snacks te weerstaan en koop je alleen wat je echt nodig hebt.

6. Maak een weekmenu

Wanneer je elke dag boodschappen doet, ben je vele malen duurder uit dan wanneer je boodschappen doet voor meerdere dagen. Het beste kun je een weekmenu maken, waarbij je dus van tevoren al bedenkt wat je de komende week gaat eten. Vind je dit lastig? Begin dan met drie dagen en probeer dit later uit te breiden naar een hele week. Op die manier hoef je niet alleen minder vaak naar de supermarkt, maar kun je ook bepaalde producten goedkoper inkopen en voor meerdere gerechten gebruiken. Zo hoef je bijvoorbeeld maar 1 pond gehakt te kopen voor twee gerechten, terwijl je anders twee keer een bakje van 250 gram kocht voor een relatief duurdere prijs. Let er overigens wel extra goed op dat je producten koopt die lang genoeg houdbaar zijn, én eet allereerst de gerechten met de producten die beperkt houdbaar zijn.

7. Zoek de goedkopere supermarkten op

Daarnaast bespaar je ook al enorm veel geld door alleen de goedkopere supermarkten op te zoeken en de duurdere supermarkten zo veel mogelijk of helemaal te vermijden. Ben je trouw aan bepaalde A-merken, maar wil je wel zo min mogelijk betalen, dan kun je dit lijstje van de Consumentenbond raadplegen. Hier kun je namelijk terugvinden hoeveel prijsverschil er zit tussen de verschillende supermarkten op basis van de A-merken. Supermarkten zoals Aldi en LIDL zijn hier overigens niet in meegenomen, omdat deze winkels nauwelijks A-merken verkopen. Maar je kunt ervanuit gaan dat deze winkels over het algemeen vele malen goedkoper zijn dan de winkels die in het lijstje worden genoemd. Dit komt onder andere doordat de producten in de winkels in dozen staan en er dus minder personeel nodig is om vakken te vullen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie