Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe zit het juist met het eigen riscio en de zorgverzekering in 2021?

1 december 2020 om 08:26 Partnercontent

Het nieuwe jaar komt eraan, tijd om over je zorgverzekering 2021 na te denken! Ben je 18 of ouder en maak je gebruik van het zorgpakket, dan moet je ook volgend jaar eigen risico betalen. Het bedrag wordt door de overheid bepaald en zal in 2021, net als in 2020, € 385 bedragen. Maar voor welke zorgdiensten geldt het eigen risico nu juist?

Wat betekent eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag dat elke volwassene verplicht betaalt bij het afsluiten van de zorgverzekering. Of het nu gaat om een studenten zorgverzekering of een verzekering voor ouderen. Iedereen is verplicht het te betalen. Omdat het eigen risico € 385 bedraagt, betekent dit dat je zelf eerst € 385 aan zorgkosten betaalt. Eenmaal het eigen risico is opgebruikt, krijg je de zorgkosten uit de basisverzekering gewoon vergoed. Het eigen risico betaal je naast de normale premie en geldt voor het hele jaar.

Welke zorg dekt het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor het grootste deel van de zorgkosten, zoals ziekenhuisopnames, psychologische en paramedische zorg, geneesmiddelen en specialistische zorg. Maak je van één van deze zorgmogelijkheden gebruik, zal de zorgaanbieder de kosten bij je verzekeraar aangeven. De verzekeraar vergoedt alle kosten aan de aanbieder. Vervolgens krijg jij een factuur van het eigen risico toegestuurd. Zodra je eigen risico is opgebruikt, vergoedt de verzekeraar alle kosten.

Voor welke diensten krijg je geen rekening toegestuurd?

Een deel van de medische zorg is echter vrijgesteld van het eigen risico. Voor sommige kosten draait de verzekeraar namelijk meteen zelf op. Het gaat hier om:

  • huisartsenzorg                  
  • verloskundige en kraamzorg
  • zorgartikelen in bruikleen
  • wijkverpleging
  • (tandheelkundige) zorg voor jongeren onder 18         
  • diensten die vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed worden.         

Elke zorgverzekeraar kan bovendien zelf bepaalde medicijnen, zorgprogramma’s of hulpmiddelen van het eigen risico uitsluiten.

Waarom betaalt u eigen risico?

De overheid heeft het eigen risico om twee redenen ingevoerd. Ten eerste is de bevolking zo bewuster van de hoge kosten die de zorg met zich meebrengt. Verder zorgt het eigen risico voor een lagere premie. Omdat je zelf een bepaald deel van de kosten dekt, is het voor de verschillende zorgverzekeraars haalbaar om een betaalbare premie aan te bieden.

Ben je verschillende zorgverzekeraars aan het vergelijken om de beste zorgverzekering voor 2021 te vinden, moet je dus zeker het eigen risico bekijken. Kijk goed na welke zorg exact onder het eigen risico valt en welke niet. Zo voorkom je onaangename verrassingen en weet je exact waar je aan toe bent!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie