Eva de Man ontving in totaal 945 voorkeurssstemmen. Dat zijn de meeste stemmen voor een kandidaat die geen lijsttrekker is.
Eva de Man ontving in totaal 945 voorkeurssstemmen. Dat zijn de meeste stemmen voor een kandidaat die geen lijsttrekker is. Pauw Media

Voorkeursstemmen: Bijna duizend kiezers voor Eva de Man (Pro’98), Martin Lentink buiten de boot

Overig Gemeenteraadsverkiezingen 2022

BARNEVELD In totaal 945 kiezers in de gemeente Barneveld brachten hun stem uit op Eva de Man, de nummer drie op de lijst van Pro’98. Daarmee is zij - buiten zes van de zeven lijsttrekkers -  het kandidaat-raadslid met de meeste voorkeursstemmen.

Dat blijkt uit het overzicht van alle stemmen van alle 259 kandidaten die deze keer meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In absolute aantallen gingen de meeste stemmen van elke partij naar de lijsttrekker van die partij. Jan Top (SGP) kreeg 5803 stemmen, Mijntje Pluimers (Lokaal Belang) 3400 stemmen, Henk Wiesenekker (ChristenUnie) 2185, Daan de Vries (CDA) 2068, Theo Bos (VVD) 1343, Arjen Korevaar (Pro’98) 1280 en Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief) 483 stemmen.

Door voorkeursstemmen zijn er enkele wijzigingen in de lijstvolgorde van de zeven fracties. Zo staat Anne van der Meer (die op CDA-lijst op plek 3 stond) nu op de tweede positie omdat ze met 266 stemmen beter scoorde dan de nummer twee op de lijst: Maarten Schipper, met 180 stemmen. Slechts bij één partij leiden voorkeursstemmen tot een wijziging in de fractie en dat is bij Pro’98. De nummer zeven op de lijst, Elvia van den Berg, haalde 299 stemmen en schuift daarmee door naar de vierde positie. Martin Lentink, die 52 stemmen kreeg, valt daardoor buiten de boot.

KIESDREMPEL Meer stemmen krijgen, wil echter niet altijd automatisch zeggen dat er een verandering in de fractie is. Dat heeft te maken met een bepaalde drempel die een raadslid met voorkeursstemmen moet krijgen om naar boven te schuiven. ,,Die drempel ligt deze keer ergens tussen de 225 en 230 stemmen’’, legt gemeentewoordvoerder Erik Jager uit. Daardoor komt het dat de nummer twee van de VVD, Jarne van Schaik, met 53 stemmen tóch in de raad komt, terwijl hij in aantal stemmen wel is ingehaald door maar liefst zeven partijgenoten (Gerben Evers, 69 stemmen; Lynete Reinders, 132 stemmen, André Kruize, 91 stemmen, Sandra Reemst, 65 stemmen; Gert van Loenen, 64 stemmen; Gerben Bos, 60 stemmen; Adriaan Guldie, 63 stemmen.) Het verklaart bijvoorbeeld ook waarom Stefan Velt (Lokaal Belang, nr. 7) met 52 voorkeursstemmen wél in de raad komt, maar partijgenoot Nadeche van Veen (nr. 8) met 91 stemmen niet. Of dat Silvan Hardeman (SGP, nr. 18) met 90 stemmen toch nog even geduld moet hebben, terwijl partijgenoot Arend Flier (nr. 6) met de helft van het aantal stemmen wél mag aantreden. 

NEGEN VERTREKKERS Nu de voorkeursstemmen bekend zijn, is duidelijk dat naast Martin Lentink (Pro’98) die dus is ingehaald door Elvia van den Berg, ook drie andere nu zittende raadsleden vertrekken: Roel van den Broek (CDA, nummer 5), Gert Bouwman (CDA, nummer 6) en Shane Lasscher (Burger Initiatief, nummer 2). Dat komt door zetelverlies van deze partijen. Vóór de verkiezingen was al bekend welke nu nog zittende raadsleden sowieso zouden vertrekken: Lukas Scheijgrond (ChristenUnie), Gert Ploeg (SGP), Wilma Heijkoop (ChristenUnie), Hilhardt Brul (Pro’98) en Marcel Godschalk (Pro’98).

ELF NIEUWKOMERS Tegenover de negen vertrekkende raadsleden, staan elf nieuwkomers, omdat de gemeenteraad uitbreidt van 31 naar 33 raadszetels. Dat zijn voor de SGP Elbert Wijnne, Gerwin Boswijk en Eric Pladdet, voor de ChristenUnie Dianne de Kwant en Wouter de Kool, voor Pro’98 Eva de Man en Elvia van den Berg, voor het CDA Henk Smit en voor Lokaal Belang Sjoerd van Amerongen, Mona Tamaela en Stefan Velt.

Top tien van kandidaten met de meeste stemmen tijdens de verkiezingen van 2022

1. Jan Top (SGP)                                5803
2. Mijntje Pluimers (LB)                      3400
3. Henk Wiesenekker (CU)                2185
4. Daan de Vries (CDA)                     2068
5. Theo Bos (VVD)                            1343
6. Arjen Korevaar (Pro’98)                1280
7. Eva de Man (Pro’98)                       945
8. Dianne de Kwant (CU)                    579
9. Leendert de Knegt (SGP)                516
10. Judith van den Wildenberg (BI)     483

Wouter van Dijk

advertentie