NVU-aanhangers op het grasveld tegenover de Plus-supermarkt.
NVU-aanhangers op het grasveld tegenover de Plus-supermarkt. @tedxmedia - Luke Beens

Kleine demonstraties bij noodopvang Harskamp rustig verlopen

6 november 2021 om 13:10 Overig

HARSKAMP Twee kleine demonstraties in Harskamp van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) en tegenpool Anti-Fascistische Actie (AFA) zijn zaterdagmiddag rustig verlopen. 

De noodopvang van Afghaanse evacués op defensieterrein Legerplaats Harskamp was voor de NVU aanleiding om te demonstreren. Dit met leuzen als  ‘Gelukzoekers niet welkom, grenzen dicht en opvang in eigen regio’. 

De NVU wilde in het dorpscentrum een bijeenkomst houden, de gemeente Ede had hen van 13.30 tot 14.30 uur een plek toegewezen op het grasveld aan de Dorpsstraat tegenover de Plus-supermarkt. Onder andere voorman Constant Kusters hield daar een toespraak. De NVU was met een man of vijftien vertegenwoordigd.

Enkele honderden meters verderop stonden bijna tien AFA-aanhangers op een terrein aan de Otterloseweg, tegenover de legerplaats. AFA is altijd aanwezig als de extreemrechtse beweging een betoging houdt om te waarschuwen ,,tegen de neonazi’s van de NVU”.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hield de poorten van het kazerneterrein in overleg met Defensie uit voorzorg dicht tijdens de demonstraties. Er was een flink aantal agenten, marechaussees en handhavers op de been. Ook burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede was naar Harskamp gekomen. Hij zag dat alles rustig en vreedzaam verliep.

NOODOPVANG De Legerplaats Harskamp ging eind augustus open voor maximaal achthonderd evacués uit Afghanistan. De vluchtelingen zouden er hooguit tot begin oktober blijven, aangezien Defensie het oefenterrein zelf nodig heeft. Maar begin oktober bleek dat er meer vluchtelingen dan gedacht naar Nederland waren gekomen en dat de legerplaats tot 1 november open moest blijven. Inmiddels is dat verlengd tot 1 december.

Spandoeken en betogers van Anti Fascistische Actie op het grasveld aan de Otterloseweg, tegenover de legerplaats.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie