Een archiefbeeld van de ingang van het terrein waar de vluchtelingen in Harskamp worden opgevangen.
Een archiefbeeld van de ingang van het terrein waar de vluchtelingen in Harskamp worden opgevangen. Elsbeth Bolt

Ministerie wil noodopvang langer openhouden: Harskampers opnieuw ‘overvallen’

6 oktober 2021 om 11:24 Maatschappelijk

HARSKAMP De noodopvang voor Afghaanse vluchtelingen op Legerplaats Harskamp blijft voorlopig nog open tot ten minste 1 november. Dat wil het ministerie van Justitie en Veiligheid om een eventuele nieuwe groep vluchtelingen te kunnen onderbrengen op het defensieterrein. 

Dat schrijft burgemeester René Verhulst namens het Edese college in een brief aan omwonenden. Eerder had het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aangegeven dat de opvang van Afghaanse evacués zou stoppen per 4 oktober. ,,In het gesprek met de verantwoordelijk staatssecretaris hebben we duidelijk gemaakt dat de opvang van deze groep volgens gemeente Ede alleen mogelijk is, in en na goed overleg met het dorp Harskamp’’, schrijft Verhulst. 

ZORGEN EN VRAGEN Het voltallige college van burgemeester en wethouders van Ede heeft dinsdagavond gesproken met de Dorpsraad Harskamp en met een aantal andere vertegenwoordigers uit het dorp. ,,Dat was een goed gesprek, waarin zorgen en vragen zijn uitgesproken, maar waar ook is gekeken naar wat het dorp de afgelopen maanden voor de Afghaanse evacués heeft betekend. Duidelijk werd dat de zorgen blijven, dat niet altijd gehandeld is conform afspraken en dat inwoners van Harskamp zich opnieuw overvallen voelen’’, aldus de burgemeester in de brief. 

Hij geeft verder aan dat er momenteel nog 150 mensen, gezinnen met kinderen, op het terrein verblijven. Dat aantal kan volgens Verhulst eventueel aangevuld worden met andere Afghaanse evacués (gezinnen) tot maximaal 750 mensen. Ook na 1 november is het mogelijk dat de vluchtelingen op het terrein opgevangen kunnen worden, schrijft de burgemeester.

GERUCHTEN ,,Vandaag bespreken we als gemeente met het ministerie ons gesprek met de Dorpsraad Harskamp van gisteravond en de zorgen die er zijn, zowel bij de gemeente als in Harskamp. Wij gaan ervan uit dat dit gesprek met het ministerie meer duidelijkheid biedt. We horen dat er allerlei geruchten al rondgaan in Harskamp. We zijn ons hiervan bewust en willen graag duidelijkheid geven. Daarvoor hebben we informatie nodig van het ministerie. Ook voor ons als gemeente gaan de ontwikkelingen heel snel. We doen ons best om jullie zo goed en snel mogelijk te informeren. We verwachten dat er vandaag in de loop van de dag (woensdag, red.) meer helderheid komt’’, aldus de burgemeester in de brief.

advertentie
advertentie
advertentie