Afbeelding
Pauw Media
OPINIE

Laaghangend fruit

28 juni 2021 om 12:21 Opinie

VOORTHUIZEN Vorige week zat ik achter een lange vrachtauto die vanuit Garderen via de Hoofdstraat naar de Punt en vervolgens richting A1 reed. Hoofdschuddend dacht ik nog dat de rondweg bedoeld was voor dit type verkeer en dat het centrumplan nog steeds wacht. Dertig jaar discussie over de rondweg en telkens het antwoord dat als indien rondweg er zou zijn, er direct aan de Hoofdstraat gewerkt kon worden.

Vorige week discussieerde de commissie Bestuur van de gemeenteraad over de plannen centrum Voorthuizen. Heel verhelderend, want voorlopig wordt gemikt op laaghangend fruit, in gewone woorden zijn dat activiteiten waarvoor je niets hoeft te doen. De ondernemers blijken dus de grote beslissers te zijn in de centrumontwikkeling, want het wachten is op hun besluiten. Broedende kippen die niet gestoord mogen worden door richtinggevend gemeentelijk beleid. De inrichting van de Hoofdstraat heeft heel weinig te maken met de Aldi-verplaatsing. Echter de kip met de gouden eieren dreigt geslacht te worden, want het verplaatsen van de weekmarkt zal verzorgen dat er weinig aantrekkingskracht zal overblijven voor het centrum. Nog los van de vraag waar de markt naar toe moet (Oranjeterrein?) is het grootste dilemma waarvoor het Bunckmanplein op dat moment moet dienen; nog meer terras zal geen extra bezoekers trekken.

Wat ik waarneem is dat van de oude belofte om binnen een jaar na de aanleg van de rondweg te starten met de herinrichting van het centrum Voorthuizen en vooral van de Hoofdstraat, niets is terecht gekomen. Men discussieert zonder een gewenste ontwikkeling voor ogen te hebben. Een eenvoudig verkeersbord met omleiding van het doorgaand vrachtverkeer noem ik laaghangend fruit, dat binnen twee maanden geoogst kan worden. Het groen maken van het centrum is ook een jaren oude wens, die tot nu toe slechts één boom opgeleverd heeft (met dank aan Ab Roos). Persoonlijk voel ik wel voor wat laaghangend fruit: zet de hele Hoofdstraat vol met appel-, peren- en kersenbomen zodat de lokale bevolking zelf ook iets kan plukken.

[Aat Barendregt, Voorthuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie