Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Vogelgriep bij bedrijf in Barneveld; 41.000 kippen worden geruimd

2 september 2022 om 08:24 Natuur en milieu

BARNEVELD Op een legpluimveebedrijf in Barneveld is vogelgriep vastgesteld, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In totaal 41.000 kippen worden vandaag geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. Het gaat om een bedrijf met vrije uitloopkippen aan de Wencopperweg, in de omgeving van bedrijventerrein Harselaar-Zuid. 

Binnen een straal van één kilometer zijn geen andere pluimveebedrijven aanwezig, waardoor preventieve ruiming van kippen op andere bedrijven momenteel niet aan de orde is. In totaal 34 andere pluimveebedrijven die in een straal van drie kilometer rondom het bedrijf liggen, worden zo snel mogelijk gescreend op het virus. De komende twee weken worden de dieren nauwgezet in de gaten gehouden om eventuele ziekteverschijnselen snel te ontdekken. 

Het vervoersverbod op alle vogels en broed- en consumptie-eieren geldt per direct voor een zone van tien kilometer rondom het getroffen bedrijf. In dat gebied zijn 220 pluimveebedrijven gevestigd. Inmiddels zijn er sinds medio maart in de regio Barneveld en Lunteren door vogelgriep ruim vijftig pluimveebedrijven geruimd. De laatste besmetting vond 18 augustus plaats bij een eendenbedrijf in Lunteren. 

Voor de sector is de nieuwe uitbraak een enorme domper, zegt bestuurslid Pieter Bouw van LTO Gelderse Vallei. ,,De eerste reactie in de appgroep was een kort woord van drie letters’’, zegt hij. Dat het virus dit jaar zo hardnekkig is en ook de hele zomer door aanwezig is, vindt Bouw ,,zeer uitzonderlijk’’, zegt hij verder. ,,En hoe dat komt, dat is een vraag die ik lastig kan beantwoorden. Feit is dat dit een enorm probleem is voor de sector en dat dit extra druk zet op onze lobby om te zoeken naar oplossingen voor de langere termijn.’’ Vaccineren wordt vaak genoemd als maatregel.

Bouw benadrukt richting zowel pluimveehouders als hobbyhouders van dieren het belang om nu niet de aandacht te verslappen, maar alert te blijven. ,,Ik hoor en zie af en toe om me heen dat mensen wat makkelijker worden en voorzorgsmaatregelen minder nauwgezet opvolgen. Dat is een groot risico. Want stel dat je als hobbyhouder vijftig zieke dieren hebt, dan kan dat wel betekenen dat alle kippen binnen een straal van één kilometer om je heen geruimd moeten worden. Het heeft nogal consequenties.’’

Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld noemt de besmetting en de maatregelen ,,een harde klap voor de sector’’, zegt hij. ,,Met een grote impact op de pluimveehouders. We leven vanuit het gemeentebestuur in het bijzonder mee met de getroffen ondernemer.”

Wouter van Dijk

De 3-kilometerzone rond het door vogelgriep getroffen bedrijf in Barneveld.
De 10-kilometerzone rond het getroffen bedrijf in Barneveld.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie