Afbeelding
BDUmedia

‘Drie weken wachten op een paspoort is inmiddels standaard’

5 april 2022 om 10:55 Maatschappelijk

BARNEVELD Door personeelstekort op de afdeling Burgerzaken van de gemeente Barneveld, is de wachttijd voor het aanvragen van een rijbewijs, ID-kaart of paspoort flink opgelopen. Twee tot drie weken wachten voordat je bij de balie een aanvraag kunt indienen, is inmiddels standaard.

Dat zegt gemeentewoordvoerder Michiel van Werven. ,,We kunnen er van alles over zeggen, maar heel kort door de bocht komt het er gewoon op neer dat we structureel te weinig personeel hebben’’, zegt hij. ,,Daardoor is de wachttijd opgelopen.’’ Wat meespeelt, is dat momenteel ook Oekraïense vluchtelingen moeten worden ingeschreven in de basisregistratie van de gemeente, en dat kost extra tijd.

Via de website van de gemeente kunnen mensen een afspraak maken voor het aanvragen van een rijbewijs of paspoort. ,,Het wachten zit ‘m vooral in het voortraject’’, legt Van Werven uit. ,,Het kan voorkomen dat je nu een afspraak kunt maken voor over pas twee tot drie weken.’’ Heb je eenmaal het identiteitsbewijs bij de balie in het gemeentehuis aangevraagd, dan gaan de reguliere wachtdagen in voor de periode dat het bewijs gemaakt en opgestuurd moet worden. Voor een paspoort geldt dan bijvoorbeeld een wachttijd van vijf werkdagen. Die wachttijd valt iets in te korten met een spoedprocedure, maar daar moeten aanvragers dan wel ruim 51 euro extra voor betalen.

Barneveld is niet de enige gemeente die te kampen heeft met langere wachttijden dan gewoonlijk voor de persoonsdocumenten. In Amersfoort is de gemiddelde wachttijd bijvoorbeeld momenteel vier weken. Van Werven: ,,De beste oplossing voor de komende tijd is dat we meer mensen aannemen voor de afdeling Burgerzaken. Hopelijk kunnen we over niet al te lange tijd vacatures gaan invullen, dan geeft dat weer lucht. Persoonlijk pleit ik voor versoepeling van de eisen.’’ De woordvoerder heeft wel een tip voor aanvragers: ,,Het komt geregeld voor dat er tussendoor gaten vrijkomen in de agenda van het aanvraagsysteem door afzeggingen, waardoor mensen toch ineens eerder een afspraak kunnen regelen. Houd die agenda dus in de gaten.’’

Wouter van Dijk

advertentie
advertentie
advertentie