Afbeelding
ANP

Barneveld: ‘Hybride warmtepomp uitstekende tussenstap naar gasloos’

10 maart 2022 om 11:49 Maatschappelijk

BARNEVELD Inzetten op hybride warmtepompen in Barneveld is een uitstekende tussenstap naar volledig energieneutraal. Door met dit soort pompen huizen te verwarmen, wordt minder aardgas gebruikt en vooral tijd gewonnen om goed onderzoek te doen naar nieuwe warmtebronnen.

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders, dat daarmee een suggestie omarmt van de SGP-fractie om hier nu op in te zetten. Het gaat om warmtepompen die niet geheel gasloos zijn, maar het gebruik ervan vergeleken met de gewone cv-ketel met zeventig procent vermindert. 

Om toe te werken naar volledig gasvrije woningen, wordt momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid voor de aanleg van een warmtenet in Barneveld en Voorthuizen, wordt gekeken naar mogelijkheden op het gebied van geothermie en zijn er plannen voor een vorm van ‘waterstofeconomie’, waar volgens het college vooral op bedrijventerrein Harselaar kansen liggen. Maar voordat die nieuwe systemen er zijn, gaan er processen van jaren overheen. Voor een warmtenet wordt rekening gehouden met vijf tot tien jaar, waterstof gaat een rol spelen in de periode 2030-2035, verwacht het college. Daar komt bij dat het stroomnet nog verbeterd moet worden, ook dat duurt waarschijnlijk nog vijf tot acht jaar.

Daarom zijn de hybride pompen volgens het college een goede tussenstap, ook omdat de pompen tegen de tijd dat de alternatieven er zijn, waarschijnlijk al afgeschreven zijn. ,,Door tijdwinst kan onderzocht worden of waterstof direct uit zon- en windstroom gebufferd kan worden ingezet voor industrie, woningen en mobiliteit.’’ De pompen zouden redelijk eenvoudig te installeren zijn en schelen direct in het momenteel duurder wordende gasverbruik.

De SGP vroeg het college naar specifiek deze nieuwe techniek met hybride warmtepompen, omdat er vanuit het Rijk sinds kort extra subsidie voor verstrekt wordt. Sinds 1 januari kunnen initiatiefnemers dertig procent van de investeringskosten terugkrijgen, dat was eerst twintig procent. Het college zegt toe deze regeling duidelijk te communiceren richting burgers, via onder meer het energieloket en ook tijdens isolatiecampagnes. Wel maakt het college één voorbehoud: ,,Een hybride warmtepomp is een prima tussenstap naar energieneutraal Barneveld, maar is zeker niet voor ieder gebouw geschikt. De toepassing is vooral afhankelijk van de isolatiewaarde en het warmteafgiftesysteem.’’ Op dat vlak is bij de gemeente informatie bekend over de geschiktheid van de techniek, gekoppeld aan de bouwjaren van de verschillende wijken.

Het uiteindelijke doel is dat in 2050, over 28 jaar, alle woningen volledig aardgasvrij zijn, maar het tempo waarmee huizen landelijk gezien afgekoppeld worden, ligt nog niet heel hoog.  Los van onderzoek naar de nieuwe technieken op de langere termijn, zet Barneveld nu vooral ook in op het stimuleren van isolatie van woningen, om op die manier gasverbruik al naar beneden te krijgen.

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie