De initiatiefnemers van het regenboogstembusakkoord in Barneveld, met van links naar rechts Arjen Korevaar, Frank van der Lubbe, Jarne van Schaik en Theo Bos.
De initiatiefnemers van het regenboogstembusakkoord in Barneveld, met van links naar rechts Arjen Korevaar, Frank van der Lubbe, Jarne van Schaik en Theo Bos. Pro'98 VVD

Pro’98 en VVD in Barneveld sluiten ‘regenboogstembusakkoord’ met COC

10 februari 2022 om 07:44 Maatschappelijk

BARNEVELD De twee politieke partijen Pro’98 en VVD in Barneveld willen samen met organisatie COC komen tot een zogeheten ‘regenboogstembusakkoord’. Uitgangspunt is een akkoord dat door zo veel mogelijk andere politieke partijen wordt ondersteund, met als doel inzet voor een veilige en inclusieve samenleving.

Dat meldt raadslid Jarne van Schaik (VVD), samen met Frank van der Lubbe (Pro’98) initiatiefnemer van dit plan. Beide partijen staan een Barneveldse samenleving voor, met aandacht voor de LHBTI+-ers in deze gemeente, onder wie lesbiënnes, homo’s, biseksuelen of transgenders. 

,,Ons doel is om met zoveel mogelijke politieke partijen in de gemeente Barneveld de handtekening onder dit akkoord te zetten en zo gezamenlijk te gaan en staan voor een veilige en inclusieve samenleving in Barneveld’’, zegt Van Schaik. 

Afgelopen vier jaar hebben beide partijen meerdere malen voorgesteld om de regenboogvlag te hijsen op Coming out Day in oktober. Omdat vooralsnog deze vlag niet bij het gemeentehuis wordt gehesen, ontstond een actie om de vlaggen uit te delen onder inwoners van de gemeente Barneveld, met als gevolg dat op deze dag her en der tientallen regenboogvlaggen wapperen.

Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk dat de gemeente met de regenboogvlag een signaal afgeeft, omdat er nog altijd veel mensen zijn die moeite hebben om openlijk voor hun geaardheid uit te komen. ,,Met dit akkoord zetten we niet alleen een stap om de regenboogvlag te hijsen, maar ook een stap om te gaan voor een samenleving waar iedereen telt en meedoet’’, zegt Van der Lubbe. Afgelopen jaar pleitte zijn partij ook voor de aanleg van een regenboogzebrapad in Barneveld, naar het voorbeeld van vergelijkbare oversteekplaatsen elders in het land. 

In het akkoord wordt onder meer aandacht gevraagd voor inclusief gemeentebeleid, het bevorderen van veiligheid, veilig schoolklimaat voor alle leerlingen en het bevorderen van zichtbaarheid. Volgens beide raadsleden is het akkoord in Barneveld nodig, omdat er in deze gemeente nog veel werk te verzetten is op het gebied van acceptatie van homoseksualiteit.

De komende dagen krijgen de andere vijf partijen in de Barneveldse gemeenteraad vanuit de organisatie COC de uitnodiging om ook hun handtekening te zetten onder het akkoord. Zaterdag 5 maart volgt daarna een officieel tekenmoment in de raadszaal van Barneveld. 

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie