Wethouder André van de Burgwal.
Wethouder André van de Burgwal. Gemeente Barneveld

Gesprek over armoede in Barneveld met wethouder Van de Burgwal

20 januari 2022 om 13:16 Maatschappelijk

BARNEVELD In de bibliotheek in Barneveld is dinsdagavond 25 januari de tweede editie van ‘In gesprek over armoede in de gemeente Barneveld’. Deze keer is wethouder André van de Burgwal te gast. De bijeenkomst is van 20.00 tot 21.00 uur online te volgen.

Gespreksleiders Maarten Schipper en Willem Massier gaan met de wethouder in gesprek ,,omdat ook in onze gemeente mensen wonen die het financieel zo zwaar hebben dat sprake is van armoede’’. 

VOEDSELBANK In het eerste gesprek eind november vertelde Jan Boute namens de Voedselbank ‘Hulp aan elkaar’ dat ongeveer de helft van de Nederlanders in meer of mindere mate problemen heeft om de touwtjes financieel aan elkaar te knopen. 

De bijstandsuitkering is structureel te laag, door corona zijn veel (zelfstandig) ondernemers in problemen gekomen en mensen die het betreft vinden het moeilijk om daarmee voor de dag te komen of weten niet waar ze terecht kunnen. Eén van de vragen die aan de orde komen, is of wethouder Van de Burgwal zich herkent in de door de Voedselbank geschetste voorbeelden.

BOODSCHAPPEN Daarnaast is er ook veel te doen over de zogenaamde Participatiewet, stellen Schipper en Massier. ,,In de media lezen we er regelmatig over. Bijvoorbeeld dat mensen in de bijstand zelfs gekort worden op hun uitkering, omdat hun ouders soms boodschappen voor hen doen. Terwijl rijke ouders hun kind 100.000 euro belastingvrij mogen geven om een huis te kopen. In hoeverre zit de wethouder eigenlijk gevangen in de wettelijke kaders van het rijksbeleid? En wat is zijn speelruimte?’’

GROTE STRESS Het is volgens de gespreksleiders bekend dat mensen die structureel in armoede en met schulden leven ook continu te maken kunnen hebben met grote stress. ,,Geregeld belemmert deze stress het vinden of behouden van passend werk. Voor werkgevers is dat een lastige situatie. Ook kinderen kunnen door de thuissituatie slechter presteren op school. In hoeverre kan de gemeente inspelen op dit maatschappelijk bijkomende probleem?’’

SPANNEND ,,Er is kortom heel veel te bespreken en het gaat een spannend en informatief uurtje worden op dinsdag 25 januari van 20.00 tot 21.00 uur’’, aldus Schipper en Massier. Tijdens het gesprek kunnen vragen worden gesteld door een mail te sturen naar armoede-barneveld@gmail.com. 

De bijeenkomst wordt rechtstreeks vanuit de Barneveldse bibliotheek uitgezonden via het internet en is te volgen via een link op de website armoede-barneveld.nl en waarschijnlijk ook via de A1 Regio TV. Bij KPN, Telfort en XCS4All op kanaal 1340, bij Ziggo op kanaal 36, Ziggo CI+ Module op kanaal 333 en T-Mobile op kanaal 728. ,,Van het gesprek wordt ook weer een opname gemaakt. De link daar naar toe komt ook op genoemde website.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie