Ds. Rien Teeuw.
Ds. Rien Teeuw. Familie Teeuw
COLUMN

Dominee-effect: Liefdestaal

21 februari 2021 om 06:46 hartenziel

VOORTHUIZEN Afgelopen zondag was het Valentijn. Ik weet niet hoe belangrijk deze dag voor u of jou is. Kathleen, mijn vrouw, en ik laten deze dag doorgaans geruisloos voorbijgaan. Het heeft voor ons gevoel net een té commercieel karakter.

Wel stelden we elkaar dit jaar een vraag: wat is je liefdestaal? Gary Chapman, de beroemde Amerikaanse relatietherapeut, daagt ons hiertoe uit. Tijdens zijn loopbaan voerde hij gesprekken met allerlei stelletjes. Gaandeweg ontdekte hij dat elk mens een eigen liefdestaal ontwikkelt in zijn of haar leven. Vijf talen kwam hij op het spoor. De één spreekt graag lieve woorden (complimenten), een tweede investeert in tijd en aandacht aan de ander, een derde schenkt graag persoonlijk getinte cadeaus, een vierde is graag behulpzaam, en een vijfde zoekt lichamelijk contact met een knuffel of hug. Het is boeiend om in je relatie elkaar op je liefdestaal te bevragen. Kathleen vertelde dat ze het liefst behulpzaam is, en ik herken dat zeer. En ikzelf ben vooral van de lieve woorden en complimenten. We merkten: inzicht hierin bij jezelf én de ander helpt om elkaar aan te voelen in je huwelijk.

Ondertussen vroeg ik me af: welke liefdestaal past er eigenlijk bij het christelijk geloof?

Bladerend in mijn Bijbel stuitte ik op de figuur van Maria (Joh. 12:1-8). Ze is van de derde taal als ze een onwaarschijnlijk groot cadeau aan Jezus geeft. Tijdens een maaltijd haalt ze een flesje nardusolie tevoorschijn, en giet dat uit over Jezus’ voeten. Zulke parfum kostte destijds driehonderd penningen, ongeveer een jaarsalaris. Omgerekend naar vandaag zo’n 50.000 euro. Vanwaar zo’n bizar cadeau?

Het antwoord is niet een rationele verklaring. Er is maar één reden: liefde. Maria houdt zielsveel van Jezus. Het bijzondere is: achter deze liefde tot Jezus gaat liefde van Jezus schuil. Afgelopen zondag was het in de kerk de eerste lijdenszondag. Vandaag – woensdag – is het de start van de veertigdagentijd. Als kerk volgen we Jezus, die Zijn leven geeft en prijsgeeft tot aan het kruis. Het is het allergrootste cadeau aan de mensheid ooit. Midden in deze vreemde tijd van lockdown hoop ik dat we worden aangeraakt door de taal van de hemelse liefde. Ik verlang op weg naar Pasen dat ik Jezus’ cadeau stukje bij beetje uitpak in mijn leven. En, dat mijn leven een persoonlijk cadeau mag worden voor Hem.

Ds. K.M. (Rien) Teeuw, Voorthuizen

In de rubriek Dominee-effect schrijft een predikant iedere week over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt.

advertentie
advertentie
advertentie