Brand Overeem (links) en Bert Paasman.
Brand Overeem (links) en Bert Paasman. Pauw Media

‘Mooie verhalen en prachtige foto’s van Paasman en Overeem bij Literair Café Barneveld’

5 januari 2023 om 10:26 Evenementen

BARNEVELD Schrijver Bert Paasman en fotograaf Brand Overeem zijn donderdag 26 januari te gast bij de nieuwe editie van het Literair Café Barneveld (LCB). Het duo, dat samen drie boeken uitgaf, houdt audiëntie op een toepasselijke plek; boerderij ‘t Paradijs.

Brand Overeem uit Barneveld en Bert Paasman uit Putten kennen elkaar al veertig jaar. Ze werkten samen voor legendarische boeken als ‘Het leven van Evert’ en ‘Mariahoeve’. ,,Toen die af waren, dachten we dat de adellijke landgoederen ook wel een mooi onderwerp zouden zijn. Brand had een voorsprong, want hij fotografeerde vanaf de jaren zeventig voor het Veluws Dagblad en de Amersfoortse Courant. Hij kende al een heleboel mensen, maar ik moest me inwerken”, vertelt de schrijver over het ontstaan van hun laatste boek ‘Het land van de jonker’, dat in 2020 verscheen.  Hierin schetsen beide heren een tijdsbeeld van Veluwse adel en hun ‘horigen’; in woord en beeld.

TROTS Tijdens hun presentatie in ‘t Paradijs presenteren de heren een selectie van hun verhalen en foto’s, die verder zal voeren dan de drie boeken die ze samen hebben uitgegeven. ,,We zijn enorm trots dat we deze geweldenaars zo ver hebben gekregen om bij ons te gast te zijn’’’, vertelt Marti Jansen, voorzitter van het LCB. ,,Met name Brand laat zich over het algemeen niet makkelijk overtuigen om in het openbaar voor het voetlicht te treden. Gelukkig heeft hij voor ons een uitzondering gemaakt. Zijn foto’s verdienen het om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. De man is een kunstenaar. Het is overigens wel belangrijk om te melden dat Brand niet zelf op het podium te zien zal zijn. Hij is aanwezig om in de pauze en na afloop vragen te beantwoorden en Bert te helpen als er tijdens de presentatie prangende vragen zijn, maar hij zal zelf niet plaatsnemen achter de microfoon.’’

SFEERVOL Ook over de locatie is Jansen enthousiast. ,,Normaal gesproken houden we onze avonden in het Schaffelaartheater, maar voor deze speciale gelegenheid zijn we uitgeweken naar ‘t Paradijs. Een sfeervolle boerderij op een landgoed past uitstekend bij de verhalen van Brand en Bert, die zich nadrukkelijk op vergelijkbare terreinen afspelen. We kijken uit naar de anekdotes over en foto’s van Evert Bouw, jonkers en de bewoners van de Mariahoeve.’’

[Het Literair Café Barneveld wordt gehouden op donderdag 26 januari in Het Paradijs, Bielderweg 1 in Barneveld. De entree bedraagt 10 euro (ter plekke af te rekenen, inclusief consumptie). De aanvang is 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). Vol is vol, dus de organisatie raadt belangstellenden aan om op tijd te komen.

Evert Bouw.
Een foto uit het boek over jonkers.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie