Isa Hoes.
Isa Hoes. Mark Uyl

Isa Hoes en Susan Smit te gast bij Literair Café Barneveld

15 februari 2020 om 11:57 Evenementen

BARNEVELD De schrijvers Isa Hoes, Susan Smit, Joyce Wagensveld en Lideweij Bosman zijn op woensdag 22 april te gast bij de voorjaarseditie van het Literair Café Barneveld (LCB). Jim de Groot verzorgt de muzikale omlijsting. Plaats van handeling is het Schaffelaartheater, waar de gasten worden ondervraagd door het presentatieduo Marti Jansen en Erik Roest.

,,We zijn ontzettend blij dat we na onze mooie avond over de Zuid-Afrikaanse filosofie ubuntu opnieuw een aflevering met topgasten kunnen presenteren´´, vertelt LCB-voorzitter Marti Jansen. ,,Isa Hoes en Susan Smit stonden al heel lang op ons verlanglijstje. Daarnaast halen we met muzikant Jim de Groot een oude bekende terug naar Barneveld. Met Joyce Wagensveld uit Terschuur hebben we een talent uit onze regio weten te contracteren. Evenals Isa Hoes heeft zij een bundel met troostgedichten geschreven. Lideweij Bosman is een geval apart. Zij heeft met haar autobiografische roman Naupaka diepe indruk gemaakt op heel veel mensen.´´

ISA HOES Isa Hoes verwierf bekendheid bij het grote publiek door haar rol van Myriam in de tv-soap Goede Tijden, slechte tijden in de jaren ’90. Tevens speelde zij in series als Medisch Centrum West, Vrouwenvleugel, 12 steden, 13 ongelukken, All Stars, Windkracht 10 en Rozengeur & Wodka Lime. Als schrijfster brak Isa Hoes bij het grote publiek door met het boek Toen ik je zag, dat gaat over haar leven met acteur Antonie Kamerling. In totaal werden er 300.000 exemplaren van dit boek verkocht.

Dat ze een fervent aanhanger van poëzie is, blijkt uit de bloemlezing die Hoes samenstelde onder de naam Gedichten die vrouwen aan het huilen maken uit 2015 en het onlangs verschenen Zo heel jij mij, dat eveneens op weg is om een hoge positie te verwerven in de bestsellerlijst van 2020.

SUSAN SMIT Susan Smit heeft als auteur talloze boeken op haar naam staan. Ze schrijft historische romans, maar kan ook uitstekend uit de voeten met spirituele thema´s. Persoonlijke zaken gaat ze evenmin uit de weg. Ze schreef ze tijdens haar eerste zwangerschap het boek Zwanger met lichaam en ziel, later gevolgd door haar autobiografische boek En dan de liefde. Met Marion Pauw schreef ze in 2017 Hotel Hartzeer, een gids over liefdesverdriet.

In januari van dit jaar verscheen haar historische roman Tropenbruid, die op 22 april uitgebreid aan de orde zal komen.

JOYCE WAGENSVELD Joyce Wagensveld vond in de poëzie een manier om haar gevoelens te uiten. Dat had de Terschuurse hard nodig na de zelfdoding van haar zusje Wendy en (een half jaar later) de dood van haar moeder. Een jaar na het overlijden van haar zusje schreef Joyce haar eerste dichtbundel, Sissy, voor altijd in mijn gedachten. Precies tien jaar later bracht ze haar tweede bundel Tien jaar engelen in mijn hoofd uit; een bundel met troostgedichten over rouw.

LIDEWEIJ BOSMAN Lideweij Bosman is een Nederlandse auteur en spreker, die met haar debuut Naupaka grote indruk maakte. Op Hawaii raakte ze in de ban van het verhaal van de halve witte bloem. ,,Er is namelijk een bijzondere legende aan deze bloem verbonden´´, weet Marti Jansen. ,,Het verhaal gaat dat de vuurgodin Pele van het eiland Hawaï twee geliefden uit elkaar wilde drijven en vermoorden. Haar zussen staken er een stokje voor en toverden het stel om in twee halve bloemen. Ooit zouden deze weer naar elkaar toegroeien om één bloem te vormen. Dit was het verhaal van Lideweij en haar vriend. Alleen was het niet de vuurgodin, maar een vreselijke ziekte die het stel uit elkaar haalde.´´

Na het overlijden van haar vriend deed Bosman diep in de jungle van Hawaii nieuwe levenswijsheden op. Dat resulteerde in het boek Hokule’a, dat in 2018 verscheen. Het is vernoemd naar een ster waarmee Polynesiërs op de oceaan navigeerden. de ster van geluk.

JIM DE GROOT Jim de Groot, de zoon van zanger Boudewijn de Groot, is zanger, muzikant en acteur. Hij speelde in tal van musicals en tv-series (zoals Flikken Maastricht en SpangaS) en vertolkte in 2015 de rol van Jezus in The Passion. Dit jaar is hij te zien in de voorstelling Lennart Nijgh 75 jaar, samen met Joseé Koning, de ex-vrouw van Lennart Nijgh. Nijgh behoort tot de grootste tekstdichters van Nederland. Hij schreef songs voor onder anderen Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Ramses Shaffy. Tussen de interviews met de gasten door zal De Groot enkele liedjes spelen uit deze voorstelling.

De voorjaarseditie van het Literair Café Barneveld vindt op woensdag 22 april plaats in het Schaffelaartheater. Kaarten zijn à 12.50 euro te verkrijgen via www.schaffelaartheater.nl

Lideweij Bosman.
Joyce Wagensveld.
Jim de Groot.
Susan Smit.
advertentie
advertentie