Johan van der Heijden met zijn kwaliteits-bbq van Big Green Egg en zijn bus. ,,Dit is echt kicken.
Johan van der Heijden met zijn kwaliteits-bbq van Big Green Egg en zijn bus. ,,Dit is echt kicken." Freek Wolff

´Ik ben zo blij dat ik deze stap heb gemaakt´

6 november 2019 om 08:16 Economie

BARNEVELD De naam 180 graden BBQ is niet voor niets gekozen, want Johan van der Heijden (56) uit Barneveld gooide met zijn nieuwe bedrijf echt het roer 180 graden om. ,,Ik ben zo blij dat ik deze stap heb gemaakt. Hier ga ik niet meer mee stoppen!"

Hij ontwikkelde winkelstellingen voor grote winkelketens, vooral met metaal. De laatste zes van in totaal 35 arbeidsjaren was Johan in dienst bij een grote werkgever in Utrecht en reisde hij door het hele land en België. ,,Hierdoor ben ik in een burn-out terecht gekomen", steekt hij van wal. Voor die tijd werkte hij bij andere werkgevers, zoals Joalpe in Ede.

Samen met zijn vrouw Corina komt Van der Heijden oorspronkelijk uit Amersfoort, waar hij geboren en getogen is. Via een uitzendbureau kwam hij terecht bij CM-Systeem op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld. Na het huwelijk, nu 34 jaar geleden, ging het echtpaar wonen aan de Dr. Kuyperlaan in Barneveld. ,,Hier wil ik niet meer weg, want dit is een hele mooie plek."

Het ontwikkelen van winkelstellingen was een passie voor de Barnevelder. ,,Een winkelbeeld veranderen, of een onderdeel daarvan, is hartstikke mooi om te doen. Vooral als je merkt dat het aanslaat. Dat deed ik graag. Maar door werkdruk en onbegrip over die situatie ben ik in april 2018 in een best zware burn-out terecht gekomen. Toen heb ik zo'n acht maanden heel veel lopen janken. Je herkent jezelf niet meer."

Van der Heijden gaf in 2016 al bij zijn werkgever aan dat het niet vol te houden was. Hij had hulp nodig, waarna toegezegd werd dat die er zou komen. ,,Ik had veel passie voor mijn werk, dus ging ik van twee naar vijf grote projecten. Dan reed ik 's morgens om vijf uur naar België en dan was je 's avonds om negen uur thuis, maar dan kwam de laptop nog op tafel. Dat doe je vanuit je drive en verantwoordelijkheidsgevoel. Zolang er geen hulp kwam, deed ik alles zelf. Maar eigenlijk maak je jezelf kapot. Er is gezocht naar hulp voor mij, maar dat duurde veel te lang. Ik ben misschien te soft geweest, maar ja, je weet niet beter. Vijftig tot zestig uur per week werken was 35 jaar bijna nooit een probleem."

Totdat Johan bij een dokter terecht kwam, omdat hij voedselvergiftiging had. Dit duurde te lang, want het lichaam trok dit niet meer. De dokter vermoedde dat er meer aan de hand was. ,,Toen hij dat zei, barstte ik in tranen uit en heb ik hem het hele verhaal over mijn drukke werk verteld. Dat was heel zwaar, want dan merk je dat je veel te ver bent gegaan. Dan komen de emoties pas los."

Vervolgens adviseerde een vertrouwenspersoon hem om niet bij de arbo-arts aan te kloppen, omdat dit een lang proces in zou luiden. Via zijn eigen huisarts kwam Van der Heijden toch bij een bedrijfsarts terecht. Hij zei: 'Ga direct naar huis, want je bent helemaal kapot en je kunt eigenlijk zelf niet meer zeggen dat je ziek bent'.''

RUSTPUNT De consequentie was dat de Barnevelder anderhalf jaar thuis kwam om te herstellen. ,,Je hebt geen energie meer, ik was helemaal op. Ik heb veel op het bankje in de tuin gezeten, een fijn rustpunt. Bovendien kon ik tijd besteden aan het barbecueën, want daar houd ik van. Het werk kon ik wel loslaten. Toch waren die acht maanden erg zwaar, want in je hoofd blijft alles malen. Ik sliep goed en had niet het gevoel dat ik in een depressie raakte, maar als ik met mensen sprak over mijn situatie begon ik meteen te janken. Ik heb dit ook laten gebeuren, want dat moet er gewoon uit. Mijn vrouw en mensen om me heen hebben me erg gesteund."

Bij zijn oude werkgever tekende hij in februari 2019 een vaststellingsovereenkomst, wat de Barnevelder hernieuwde energie gaf. De bedrijfsarts had in de gaten dat Van der Heijden een grote passie voor barbecueën heeft en adviseerde hem om zijn hart op dit terrein te volgen. ,,Ik was al een aantal bbq-sfeerweekenden met vrienden naar Zweden geweest. Binnenkort vertrek ik naar Portugal, waar je lekker gaat koken met streekproducten."

Hij kon dit voorjaar opleidingen en cursussen doen voor de nieuwe richting die hij insloeg. ,,Het was net alsof je batterij dan weer op gaat laden. Dus schreef ik me op 26 augustus in bij de Kamer van Koophandel om mijn eigen bedrijf te beginnen. Al heel snel kwamen we op het idee om dit 180 graden te noemen, want dat symboliseert de ommekeer én de keramische bbq heeft die temperatuur vaak."

In een garagebox heeft de ondernemer zijn spullen staan. Hij wijst erop dat het bij barbecueën niet alleen om vlees draait, maar dat ook groente, brood en desserts aan de orde zijn. ,,Het is een andere manier van barbecueën dan veel mensen kennen. Dan ga ik met mijn barbecues en tenten naar de mensen of bedrijven en stel ik in overleg een menu samen. Ik ga lekker koken, zodat ze aandacht aan elkaar kunnen geven."

Vol vuur vertelt Van der Heijden over evenementen waar hij reeds present was, zoals 'Ede goes wild'. ,,Ik heb daar tamme kastanjes gepoft en met procureur (varkensnek) van een wild zwijn gewerkt. Hier heb ik pulled pork van gemaakt en daar verkocht. Dat is verschrikkelijk lekker." Ook in Stroe kon hij al voor een groep van een toermotorclub aan de bak, net als bij een fysiotherapeut in Barneveld. ,,Dat is echt kicken, want de mensen ontdekken alle opties van het barbecueën. Het is de interactie die het werk zo leuk maakt."

De Barnevelder raakt vervolgens niet uitgepraat over alle details van de jus, het aflakken, de ingrediënten, het trancheren en slow cooking. In elk jaargetijde ziet hij kans voor de barbecue. ,,Het is iets voor outdoor, want daar kun je je altijd op kleden. Juist de sfeer en beleving zijn belangrijk!" Binnenkort is hij present bij Candlelight, een bekend evenement in Barneveld.

Meer informatie: www.180gradenbbq.nl.

Heb je ook het roer omgegooid en wil je jouw/uw verhaal vertellen, mail dan naar barneveldsekrant@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie