Het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners nam de afgelopen week razendsnel toe in Barneveld.
Het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners nam de afgelopen week razendsnel toe in Barneveld. RIVM

‘52 positieve tests sinds vrijdag’

12 oktober 2020 om 08:55 Corona

BARNEVELD Er blijven meer corona-besmettingen bij komen in Barneveld. Het afgelopen weekend zijn er opnieuw meerdere inwoners positief getest op het virus: 52 sinds afgelopen vrijdag. Eén Barnevelder werd opgenomen in het ziekenhuis met coronaverschijnselen.

Van die 52 noteerde het RIVM er zondag de meeste. Toen kwamen er 22 nieuwe besmettingen bij. Dat was opnieuw een record, een dag eerder werd het vorige record gevestigd, met 20 positieve gevallen op één dag.

REGIO Waar de tweede golf aanvankelijk nog grotendeels aan Barneveld voorbijging - tussen begin augustus en half september bleef het aantal nieuwe besmettingen beperkt tot hooguit een handjevol per dag - begint dit aantal inmiddels stevig te groeien, ook vergeleken met omliggende gemeenten. Gisteren lag het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in de gemeente Barneveld op 37,2. Dit getal lag hoger dan in de gemeenten Ede (28,2), Scherpenzeel (30,4), Veenendaal (25,6), Leusden (36,2) en Putten (33,2). Relatief meer besmettingen waren er in Woudenberg (59,9), Renswoude (55,1) en Nijkerk (41,7).

MEER DAN LANDELIJK Over het hele land noteerde het RIVM gisteren 36,2 besmettingen per 100.000 inwoners. Het aantal nieuwe besmettingen lag voor de tweede dag op rij op ruim 6000 coronagevallen. Zondag was de tweede dag sinds de uitbraak van de tweede golf dat het Barneveldse gemiddelde het landelijke cijfer oversteeg. Dit was dinsdag 6 oktober ook al eens zo, daarna dook het Barneveldse cijfer er weer iets onder. 

EXTRA MAATREGELEN Het kabinet maakt zich grote zorgen over het feit dat het aantal nieuwe coronagevallen niet lijkt af te vlakken, zoals de hoop was toen twee weken geleden strengere maatregelen werden aangekondigd. Betrokken ministers en hun belangrijkste adviseurs overlegden gisteren op het Catshuis in Den Haag over extra maatregelen. De verwachting is dat deze zich met name zullen toespitsen op de horeca, het werk en de thuissituatie, om het aantal contacten en reisbewegingen te beperken. Een volledige lockdown zou nog niet aan de orde zijn.

BEREKENING Het RIVM blijft overigens benadrukken dat het model om te berekenen hoeveel mensen de infectieziekte hebben opgelopen, een ‘versimpelde weergave van de werkelijkheid’ is. ,,Het is belangrijk voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies op basis van zo’n berekening”, schrijft de rijksdienst op haar website. ,,Er zijn altijd mitsen en maren, zeker voor nieuwe ziekten zoals het nieuwe coronavirus. Want hierover zijn nog veel dingen onduidelijk. Hoe meer we weten over het virus en de verspreiding, hoe beter de berekeningen aansluiten bij de werkelijkheid.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie