Afbeelding
Gemeente Barneveld

Hennep en harddrugs in buitengebied. Barneveld start campagne tegen drugscriminaliteit

25 september 2023 om 16:09 Overig

BARNEVELD De gemeente Barneveld en Meld Misdaad Anoniem starten dinsdag  een campagne tegen drugscriminaliteit in het buitengebied. Burgemeester Jacco van der Tak: ,,Het is belangrijk dat bewoners zich bewust zijn van de risico’s, eventuele signalen en meldmogelijkheden. Een veilig buitengebied is in het belang van iedereen. Meldingen kunnen eraan bijdragen dat veel ellende wordt voorkomen.”

Via de campagne worden bewoners, ondernemers en pandeigenaren in het buitengebied de komende maanden actief geïnformeerd over het herkennen en melden van signalen. Op sociale media en populaire websites delen de initiatiefnemers video’s en banners om de melddrempel te verlagen. De productie van hennep of harddrugs heeft meer impact op een buurt of bedrijf dan men denkt. ,,Het is levensgevaarlijk vanwege de kans op brand en ontploffing. Gebouwen worden onherstelbaar aangetast en de chemicaliën hebben ernstige gevolgen voor de volksgezondheid.Ook het buitengebied van de gemeente Barneveld is aantrekkelijk voor drugscriminelen. Met regelmaat worden eigenaren van loodsen en stallen benaderd door criminelen, omdat de ruimten gebruikt kunnen worden voor het opzetten van bijvoorbeeld een drugslab. De locaties liggen vaak afgelegen, waardoor het mogelijk is om in de anonimiteit drugs te produceren, met alle gevaren van dien. Daarnaast zijn niet alle verhuurders zich bewust van de risico’s. Door bedreigingen richting de verhuurders en een zwijgcultuur onder getuigen blijven misstanden soms lang onzichtbaar. Meld Misdaad Anoniem biedt hiervoor een uitkomst”, aldus Mitchell van de Velde, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem.

SIGNALEN Bij de productie van drugs komt veel kijken zoals het vinden van een pand, verbouwingen, transporteren van materiaal en het verduisteren van afval. Bepaald gedrag gaat in de omgeving opvallen, zoals een chemische geur, het af- en aanrijden met voertuigen of sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen. Het is belangrijk dat dit soort signalen worden gemeld bij de politie, gemeente of via Meld Misdaad Anoniem.

Burgemeester Jacco van der Tak:,,’Herkennen, melden en voorkomen’: Dat is het motto in de gemeente Barneveld. Wie signalen van onveiligheid herkent en meldt, kan immers het verschil maken voor zichzelf en zijn of haar omgeving. Meldingen dragen bij om criminaliteit te voorkomen of op te lossen. Hiermee kunnen we panden sluiten, vergunningen intrekken, crimineel geld afpakken of boetes uitdelen. Samen vergroten we zo we de weerbaarheid en werken we aan een veilige samenleving.”

MELD MISDAAD ANONIEM Melders die bang zijn voor de gevolgen van een melding kunnen veilig terecht bij Meld Misdaad Anoniem. ,,Jaarlijks stuurt M. 19.000 meldingen naar de politie en andere partners waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl‘’

advertentie
advertentie
advertentie