Tweede verdachte woningoverval Voorthuizen aangehouden (laatste nieuws)

12 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

VOORTHUIZEN – Het rechercheteam dat grootschalig onderzoek doet naar de gewelddadige woningoverval in Voorthuizen, heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 33-jarige man uit Culemborg aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de woningoverval. Een 37-jarige man uit de gemeente Apeldoorn die op het moment van aanhouding de Culemborger vergezelde, is ook aangehouden.

Bij de woningoverval op woensdagavond raakten de bewoners, de 33-jarige Marijke en de 34-jarige Henk gewond. Toen agenten na de melding van de overval aan kwamen rijden, troffen zij op de Zevenbergjesweg, op een paar honderd meter van de woning, een zwaargewonde man aan. Dit bleek een 27-jarige Edenaar te zijn. Hij is vermoedelijk één van de overvallers. De man overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Een 25-jarige man uit Beekbergen meldde zich donderdagavond bij de politie. Hij is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de woningoverval en zit nog vast.

Gedurende het rechercheonderzoek kwam de Culemborger als mogelijke verdachte in beeld. Hij is rond middernacht, aangehouden. Op het moment van de aanhouding werd de Culemborger vergezeld van een 37-jarige man uit de gemeente Apeldoorn. Deze man is ook aangehouden en wordt ervan verdacht de Culemborger mogelijk behulpzaam te zijn geweest bij het onttrekken aan zijn aanhouding.

De politie zet het onderzoek onverminderd voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

De slachtoffers van de overval, Henk en Marijke, zouden door de overvallers al vanuit Otterlo gevolgd zijn. Dat laatste vertelt een direct familielid van Marijke, die liever niet met zijn naam in de krant wil. Voorafgaand aan de overval, die woensdagavond rond 22.00 uur plaatsvond, werden de twee in de gaten gehouden, volgens het familielid. ,,Henk (34) en Marijke (33) waren net op terugreis van een vakantie en besloten onderweg bij ‘t Smulhuis in Otterlo nog even wat te eten. Marijke merkte op dat een meisje hen in de gaten hield en ook navraag over de twee deed bij de serveerster van ‘t Smulhuis, ze vond dat al wat vreemd. Het meisje zou op een gegeven moment weggelopen zijn, richting café-restaurant De Waldhoorn.” Het tweetal vertrok, met achter de auto een aanhanger met daarop hun twee motoren.

Ter hoogte van Harskamp leek het erop dat het tweetal gevolgd werd, vertelt het familielid. ,,Marijke vertrouwde het niet helemaal. Toch zijn de twee doorgereden naar hun huis aan de Zevenbergjesweg. Zulke dingen gebeuren normaal gesproken toch alleen in films, niet in het echt. Tot daar aan toe zijn ze in de gaten gehouden, bleek achteraf.”

Thuisgekomen pakte het tweetal de vakantiespullen uit Even later werd er aangebeld aan de voordeur. ,,Henk is achterom gegaan en trof bij de voordeur hetzelfde meisje dat Marijke in Otterlo had gezien, maar Henk legde toen de link nog niet. Het meisje vroeg of ze even naar de wc mocht en Henk liet haar binnen.” Op het moment dat het meisje binnen kwam, legde Marijke volgens het familielid de link, ze herkende het meisje en zei tegen Henk dat het foute boel is. ,,Wat ik begreep is dat het op dat moment heel snel ging. Het meisje zat op de wc en op het moment dat ze deze doortrok - blijkbaar een teken - kwamen drie mannen via de achterdeur de woning binnen. Het meisje liep op dat moment naar buiten en is daarna ook niet meer gezien.”

Eén van de drie mannen zou een pistool hebben, aldus het familielid. ,,Direct bij binnenkomst sloeg deze overvaller op het hoofd van Henk. Vervolgens schreeuwde hij dat hij de sleutels van de motoren, geld en hun pinpassen eiste. ‘Die krijg je niet’, zou Henk daarop geantwoord hebben, aanvankelijk niet onder de indruk van het pistool, waarna een vechtpartij ontstond.” Ook Marijke is daarbij mishandeld, volgens het familielid. ,,Ze heeft flinke klappen gehad, vooral op haar hoofd, en is waarschijnlijk door het huis gegooid.” Bij de vechtpartij is de woning volgens het familielid kort en klein geslagen. ,,Henk heeft aan zijn verwondingen liters bloed verloren.”

De overvallers vertrokken volgens het familielid uiteindelijk zonder de motoren. ,,Maar helemaal zeker weet ik dat niet, want wij mogen zelf nog niet bij het huis komen van de politie.”

Opmerkelijk is volgens het familielid dat één van de daders, zeer waarschijnlijk de inmiddels overleden Edenaar, daarna weer terugkwam in de woning, een baksteen door een ruit gooide en opnieuw met Henk begon te vechten. ,,Maar hoe dat precies gegaan is en waaraan deze dader gewond is geraakt is nog niet helder. Misschien door een paar klappen van Henk. In ieder geval is duidelijk dat hij geen schotwonden had, zo heeft sectie op het lichaam inmiddels uitgewezen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie