Volleyballers SDS knokken zich naar overwinning op rivaal SSS 3

26 maart 2007 om 00:00 Nieuws

De volleybaltopper tussen SDS en SSS 3 was er eentje waar veel te genieten viel. Een vol Trefpunt zag toe hoe de wedstrijd kantelde in de vierde set. Daarvoor hadden de Barnevelders het beste van het spel gehad, maar SDS hervond zich op het juiste moment en kon alsnog de winst naar zich toetrekken. De ploeg lijkt daarmee een voorschot op de titel te hebben genomen, want door de 3-2 winst is de marge nu drie punten met nog drie wedstrijden te gaan.

VOORTHUIZEN - SDS is een stap dichterbij het kampioenschap gekomen. Rivaal SSS 3 werd op een 3-2 nederlaag getrakteerd.

Eenvoudig ging het echter allerminst, want het was SSS 3 dat het sterkst uit de startblokken kwam. Met name het zwakke serveren aan SDS-zijde speelde SSS in de kaart. De geroutineerde spelverdeler Klaas Kunst kon daardoor veelvuldig zijn middenmensen bereiken, waar de kwetsbaarheid bij de Voorthuizenaren bleek. Toen Kunst drie punten bij elkaar serveerde op 16-16 was het gaatje geslagen en ging de winst met 20-25 naar de Barnevelders.

De tweede set ging lange tijd gelijk op en voor SDS bleef het worstelen met de pass. Vincent Jalink kende een moeilijke periode, maar had het geluk dat spelverdeler Erik Verkade in goede doen bleek. Verkade hoefde zich tijdens deze wedstrijd alleen met spelverdelen bezig te houden, omdat damescoach Bert van de Heuvel de coaching waarnam en dat kwam duidelijk ten goede aan het spel van de SDS-spelverdeler. De SDS-aanvallers begonnen beter te draaien en dat leverde een zeer spannende slotfase op, waarbij de thuisploeg met de hakken over de sloot de set winnend afsluit.

Het vervolg was echter weer voor SSS dat sterk terugkwam in de wedstrijd en het verlies van de tweede set snel van zich af had geschud. Met name Freddy Kunst onderscheidde zich met goed aanvallend werk, maar ook de middenmensen aan Barneveldse kant hadden over ‘t algemeen weinig moeite om de SDS-blokkering te verschalken. Coach Van de Heuvel had inmiddels Sem Baars ingebracht voor Patrick Grotenhuis, maar SSS bleef heer en meester op het midden. Een dikverdiende 18-25 was het gevolg.

Daarna kantelde de wedstrijd. De Voorthuizenaren begonnen verdedigend ballen te pakken en er kwam steeds meer emotie in het spel. SDS-aanvaller Tom Fortman, tot op dat moment wat onzichtbaar, kwam los en begon er op los te scoren en nu kwam SSS in de problemen. De scheidsrechter nam vervolgens nog een aantal dubieuze technische beslissingen, die vooral in het Barneveldse kamp niet in dank werden afgenomen en dat leverde de nodige verhitte discussies op. SDS had echter het beslissende gaatje geslagen en pakte de belangrijke winst in de vierde set en bleek daarna de langste adem te hebben door ook de vijfde set binnen te halen. Dat de meningen verdeeld waren bleek na de wedstrijd.

SSS-coach Wim Foppen constateerde dat het omslagpunt in de vierde set lag. ,,In de eerste drie sets hebben we uitstekend gespeeld, we hielden druk met onze service en eigenlijk hadden we de winst voor het grijpen. Op cruciale momenten vond ik dat de scheidsrechter ons tekort deed en daar baal ik val’’.

Gelegenheidscoach Van de Heuvel vond de wedstrijd qua niveau onder de maat. ,,Er zat veel te veel spanning op de wedstrijd, waardoor sommige spelers niet in beste doen waren. Ik vond dat Erik Verkade een puike partij speelde. Hij hoefde zich vandaag alleen maar met spelverdelen bezig te houden en ik kon van mijn kant wat op- en aanmerkingen geven, waardoor hij wat meer rust in zijn spel had. Verder vond ik Jan-Dirk Bergsma prima spelen en was ik blij dat Tom Fortman toch nog los kwam. In het begin had hij veels te veel spanning in de benen, maar goed, het is een jonge speler, dus dat kan ik hem niet kwalijk nemen’’, aldus een tevreden coach.