Martin van de Pol gaat vol voor plaatsing voor de Paralympische Spelen.
Martin van de Pol gaat vol voor plaatsing voor de Paralympische Spelen. Pauw Media

Barneveldse wielrenner Martin van de Pol hoopt op Paralympics

8 juni 2021 om 10:02 Wielrennen

BARNEVELD ,,Het wordt een spannende week, maar ik heb alle vertrouwen in plaatsing voor de Paralympics.” Woorden van de Barneveldse wielrenner Martin van de Pol die woensdag de tijdrit en zaterdag de wegwedstrijd rijdt bij het WK Para-Cycling in het Portugese Cascais. ,,Ik ga in beide disciplines voor een podiumplek.”

De 30-jarige oud-marathonschaatser voelt zich helemaal senang bij zijn nieuwe sport. Tot aan 2014 reed hij op het ijs, nu dus met de fiets op weg en baan. Zeven jaar geleden sloeg tijdens een schaatswedstrijd het noodlot toe bij de in Amerongen geboren Barnevelder. Hij blikt nog een keer terug op het voor hem zelfs bijna fatale ongeluk. ,,Bij een valpartij kreeg ik een schaats keihard in mijn knieholte, met een slagaderlijke bloeding tot gevolg. Als ik nu terugkijk, kan ik alleen maar blij zijn dat ik het überhaupt heb overleefd, het was echt een trauma. Klein geluk bij het hele grote ongeluk was dat ik niet heel veel pijn had omdat de zenuwen ook waren aangetast. Zaak was om daarna om te gaan met ‘mijn nieuwe leven’. Dat duurde even, maar inmiddels heb ik het wel goed opgepakt.” Uiterlijk is hem het ongeluk - gelukkig voor hem - niet aan te zien. ,,Als ik een lange broek draag, zie je inderdaad niet veel. Nu in de zomer zie je wel de littekens en dat er veel vocht naar de enkel loopt, dit komt doordat de lymfebanen zijn doorgesneden waardoor de vochtafvoer niet helemaal goed verloopt. Verder heb ik een klapvoet. Daarom fiets ik ook zo graag.”

A-STATUS Hij legde zich dus toe op wielrennen, in zijn geval dus het Para-Cycling, zoals het officieel genoemd wordt. ,,Zowel op de baan als op de weg rijd ik mijn wedstrijden, heerlijk om te doen, ik kan ervan leven, omdat ik de zogenoemde A-status heb van NOC*NSF; daardoor kan ik gelukkig ook gebruik maken van alle faciliteiten van de wielerbond.”

Afgelopen weken en maanden stonden volledig in het teken van het komende WK én dus de eventuele Paralympics. ,,Ik denk dat ik er klaar voor ben. Iedereen heeft door corona natuurlijk een aparte voorbereiding, we hebben slechts een paar wedstrijden gereden, terwijl ik normaal elk weekend wel koersen heb in binnen-en buitenland. Een paar weken geleden was ik dichtbij een podiumplek tijdens een Wereldbeker dus met de vorm zit het aardig goed. Verder verliepen de trainingskampen in Valencia en de Sierra Nevada ook prima.”

Van de Pol - getrouwd met marathonschaatsster Laura van Ramshorst - doet in het bij Lissabon gelegen Cascais als gezegd mee aan zowel de tijdrit als de rit in lijn. ,,Ik ben blij dat het WK doorgaat, maar het parkoers is niet al te aansprekend, we rijden namelijk over een autocircuit. De tijdrit is 32 kilometer, de wegwedstrijd 92 kilometer.” Wat hem meer ligt? ,,Toch zeker dat laatste, ik hou wel van dat ‘spelletjes spelen’ in de koers en het tactische verhaal. Dat pure vermogens rijden van de tijdrit ligt me minder. Maar goed, op beide onderdelen ga ik vol voor een podiumplek.” Dat zou normaal gesproken een paralympisch ticket opleveren voor Tokio. ,,Op alle paralympische wielerdisciplines doen er zes Nederlanders mee. Ik sta op die lijst zesde, dus zou eventueel nog af kunnen vallen. Daar ga ik echter niet vanuit.”

‘LICHTSTE’ KLASSE De sportliefhebber doet in al zijn disciplines mee in de ‘lichtste disciplines’ qua handicap. ,,Mijn lichtste beperkingsklasse heet de MC5, de Men Cycling 5. Mocht ik me voor Tokio plaatsen in Portugal, dan is deelname verzekerd van vier onderdelen, de tijdrit en wegwedstrijd op de weg en de 4 kilometer achtervolging en 1 kilometer sprint op de baan. Het wordt echt een spannend weekje in Portugal. Het laatste WK, in 2019 in Emmen, zou me in elk geval vertrouwen moeten geven. Toen pakte ik zilver op de wegrit.”

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie