De supporters van SDVB zorgden voor een mooi sfeertje op Norschoten.
De supporters van SDVB zorgden voor een mooi sfeertje op Norschoten. Peter Pos

Ruben van de Streek houdt hoofd koel en Levi Smit schiet SDVB naar finale

18 juni 2022 om 19:38 Voetbal

BARNEVELD SDV Barneveld speelt zaterdag de finale van de nacompetitie met als inzet promotie naar de hoofdklasse. Penalty’s moesten een beslissing brengen in de thuiswedstrijd tegen Sliedrecht. Ruben van de Streek keerde de vierde strafschop van de bezoekers, waarna Levi Smit de beslissende pingel binnenschoot.

Het was zaterdag verschrikkelijk warm op Norschoten. Al snel werd duidelijk dat het vooral een fysieke slijtageslag zou worden. Kansen werden er nauwelijks gecreëerd. Totdat Frits van Roekel in de 56e minuut ineens raak schoot.
Via het been van een tegenstander vloog de bal langs doelman Mathijs Donatz. Van Roekel mocht maar een paar minuten dromen dat dit de winnende treffer zou worden. Drie minuten later was het namelijk alweer gelijk: 1-1.
Daarna sleepte de wedstrijd zich weer voort na eerst een verlenging en daarna de penaltyserie. Dat het zover kwam had SDVB te danken aan Ruben van de Streek. De doelman tikte in de slotminuut eerst de bal uit een vrije trap tot een corner. Daarna redde Van de Streek tweemaal met een geweldige reflex.
,,Dat waren misschien wel mijn belangrijkste reddingen van de middag’’, zei Van de Streek meteen na afloop. ,,Ik tot dat moment weinig te doen gehad en ineens moet je er staan als die bal komt. Als dat lukt, dan doe je het goed als keeper.”
Van de Streek zorgde er dus voor dat SDVB de verlenging haalde. Daarin gebeurde maar weinig. Rob Knul was de enige die een kans kreeg. Zijn schot miste het doel. ,,Al snel zag je aankomen dat er geen doelpunt maar zou vallen en wist ik dat het op penalty’s aan zou komen.”
,,Daar hebben we goed op getraind’’, vervolgde de 23-jarige doelman. ,,Ik heb er ook wel een oogje voor. Het is vooral goed kijken. Bovendien had Sliedrecht vorige week ook al pingels genomen. Daar heb ik beelden van gezien en wat informatie op een briefje opgeschreven. Dus ik had ook een beetje voorkennis.”
Drie keer zat Van de Streek in de buurt. De vierde bal pakte hij. Doordat Rico Kuijt, Roy Bronkhorst, Knul en Sil Buikema achtereenvolgens onberispelijk raak hadden geschoten mocht Levi Smit het karwei afmaken. De jonge aanvaller was opmerkelijk genoeg nauwelijks zenuwachtig toen hij zijn aanloop nam.
,,Ik had niets te verliezen. Stel dat ik zou missen, dan hadden we nog steeds kans. In de jeugd heb ik nog nooit een penalty gemist. Het gaat me dus wel goed af.”
Toch schrok Smit even. ,,Vlak voordat ik schiet maak ik altijd een hupje en dan gaat de keeper vaak een hoek in. Nu deed hij dat niet en was het even stress, maar ik schoot de bal gelukkig in de goede hoek.”

Vrijwel iedereen op Norschoten hoopte op een finale tussen SDV Barneveld en SDC Putten. Die zou dan op het veld van VVOP gespeeld moeten worden. Aangezien komende zaterdag bijna alle clubs uitgevoetbald zijn, had het wel eens heel druk kunnen worden op de Roeleneng. ,,Dat was de droomfinale geweest’’, verwoordde Bart Schreuder het gevoel dat in Barneveld en Putten leefde. SDCP verloor van Nootdorp en degradeerde daardoor uit de hoofdklasse.
,,We zullen nu ergens in het midden, dus in de buurt van Utrecht, tegen elkaar moeten spelen’’, wist Schreuder. ,,Dat zal maandag of dinsdag wel duidelijk worden. Nu moeten we eerst hier even van genieten en dinsdag gaan we weer verder. Dit was pas de halve finale, dat moeten we goed beseffen.”
Voor de jonge trainer is de finale niets minder mooi nu Nootdorp de tegenstander is geworden. ,,Het gaat mij erom dat we kunnen promoveren. Daar hecht ik toch iets meer waarde aan dan een leuk potje tegen Putten.”
Zo denken de spelers er ook over. ,,Natuurlijk was het mooi geweest als we tegen Putten hadden gemoeten’’, zei Van de Streek. ,,Maar het gaat om de finale, die kun je nu spelen en dat is het mooiste dat er is.”
Smit ziet er zelfs een voordeel in dat de ‘droomfinale’ uitblijft. ,,Tegen Putten gaan er andere dingen meespelen. Misschien is het maar beter dat we volgende week tegen Nootdorp spelen.”
De aanvaller, die na 65 minuten in het veld kwam, hoopt op hetzelfde scenario als tegen Sliedrecht. ,,Als invaller kan ik energie brengen in de ploeg, al lukte dat vandaag niet echt door de warmte. Maar als het volgende week weer op penalty’s aankomt. Dan neem ik er graag weer één.”