René van Hemel met zijn zoon Lars op De Eendracht.
René van Hemel met zijn zoon Lars op De Eendracht. Henk Hutten

René van Hemel stopt ermee bij Rood-Wit’58

10 september 2021 om 12:20 Voetbal

VEENHUIZERVELD ,,Na in totaal negentien jaar in eerste elftallen te hebben gekeept, is het nu mooi geweest. Prachtig dat er zo’n afscheidswedstrijd wordt gehouden voor mij.” Keeper René van Hemel kijkt met veel zin vooruit naar vanavond. ,,Dit wordt vast heel gezellig.”

Van Hemel (37) speelt tijdens deze vriendschappelijke ontmoeting (vanavond vanaf 19.30 uur op sportpark De Eendracht) met een mix van Rood Wit-spelers, DVS’ers, Zwartwitters en SDCP’ers. ,,Een mooie combinatie van voetballers met wie ik allemaal heb gespeeld, het wordt prachtig, dat weet ik zeker”, aldus de goalie uit Putten. ,,De wedstrijd zelf heeft natuurlijk niet veel om het lijf, het gaat om het samenzijn en de gezelligheid. Voor mij is het een soort verlaat afscheid omdat ik er eigenlijk vorig jaar al mee gestopt ben maar dat was een apart seizoen door corona. Maar ja, vanuit de club wilden ze er nog altijd aandacht aan besteden. Ik vind dat een prachtig initiatief.” 

Zijn vriend Evert Stoffelsen speelde in de ogen van Van Hemel een belangrijke rol. ,,Met hem heb ik vroeger één seizoen in Rood Wit 1 en hij is de initiatiefnemer. Hij heeft met zoveel spelers in de regio contacten en heeft zoveel geregeld. Normaal houd ik ervan - mede door mijn rol als bestuurslid bij Rood Wit - om veel zaken te regelen, nu zal ik het over me heen laten komen. Ik vind het wel leuk die aandacht, zeker omdat ook de club weer in de belangstelling komt te staan. En ja, ik besef ook dat niet iedere ‘stoppende speler’ zo’n afscheidswedstrijd krijgt. Ik ben ook overal met een goed gevoel weggegaan bij de clubs waar ik heb gespeeld.” Dat is nog best een rijtje verenigingen. ,,Ik begon als kleine jongen in de F-jes, als voetballer nog, bij Rood Wit. Daarna kwam ik op goal - iemand moest het doen nietwaar? - en haalde ik uiteindelijk het eerste. Daar speelde ik zes jaar in en daarna ging ik naar DVS’33 in Ermelo, maar daar speelde ik vooral in het tweede. Na twee jaar daar ging ik naar Zwart Wit in Harderwijk waar ik twee jaar eerste keeper was. Daarna een jaartje Nunspeet, waar ik ongeveer de helft van de wedstrijden eerste doelman was.” 

AVONTUUR BIJ SDCP Er volgde nadien nog een avontuur bij SDC Putten waar hij drie jaar in het eerste speelde. Daarna kwam Van Hemel nog vijf jaar uit voor Rood Wit 1. Wat maakte hem zo geschikt als keeper? ,,Ik was als kleine jongen al niet bang om te vallen. Verder was ik gewoon handiger met de handen dan met de voeten. Ook wilde ik belangrijk zijn voor een team en aandacht opeisen. Als spits of keeper val je toch wat meer op dan bijvoorbeeld een rechtsback. Als doelman ben je een individu binnen het team en dat voelde altijd wel prettig.” Helemaal stoppen zal Van Hemel - controller bij gasbedrijf Guliker’s - niet doen. ,,Echt topfit genoeg voor een eerste elftal ben ik niet meer, maar lekker ‘ballen’ in de 35-plus bij Rood Wit is heerlijk. Of ik daar keep? Nee, daar speel ik in de spits, haha. Ab van den Berg, mijn vroegere concurrent als doelman, staat op goal. En ja, verder zal ik dus bestuurslid blijven en mijn zoons Lars, die bij Onder-11 speelt en Nout (Onder-9) begeleiden. Ik vermaak me wel.”

Jurre Jochemsen

advertentie
advertentie
advertentie