Martin van den Brink is dankzij een constant optreden in de Dakar Rally zevende na vijf etappes.
Martin van den Brink is dankzij een constant optreden in de Dakar Rally zevende na vijf etappes. Martin Macik

Tactische Martin van den Brink kiest voor zekerheid

6 januari 2022 om 16:21 Autosport

RIYADH - Martin van den Brink heeft zijn constante reeks in de Dakar Rally een vervolg gegeven met een zevende plaats. Na de vijfde etappe is de rijder van Mammoet Rallysport Team De Rooy Iveco ook zevende in het klassement.

De Harskamper kwam vandaag tevreden aan de streep. ,,Het was een mooie proef. Snel, maar ook technisch en er was een belangrijke rol weggelegd voor de navigator,’’ aldus Van den Brink na de etappe over 421 kilometer in de omgeving van hoofdstad Riyadh.
De zevende plaats (zowel in de etappe als in het klassement) stemt Van den Brink tot tevredenheid. ,,We rijden prima. We doen geen gekke dingen en willen de truck ongeschonden naar de rustdag brengen. We kunnen echt nog wel een tandje bijzetten, maar ik vind het verstandiger om dat volgende week te proberen. We proberen op deze manier ook het materiaal te sparen en dat kan in de laatste week misschien een voordeel zijn.’’

STERK OPTREDEN Janus van Kasteren is op de vierde plaats de hoogst geklasseerde Nederlander. De teamgenoot van Van den Brink werd vandaag vijfde. Derde rijder Vick Versteijnen werd achtste. Het constante optreden van Team De Rooy werd vandaag verder opgeluisterd door het uitstekende optreden van Mitchel van den Brink. De snelle assistent van Petronas Team De Rooy Iveco reed foutloos en eindigde in de etappe als dertiende. De 19-jarige Harskamper bleef daarmee handenvol ervaren Dakar-piloten ruim voor. De jongeling gaf slechts een kleine 36 minuten toe op winnaar Karginov.
Van den Brink jr. en zijn co-piloten, Kootwijkerbroeker Richard Mouw en Bert van Donkelaar uit Lunteren, rekenden vandaag op een sportieve manier af met de technische tegenslag in de vierde etappe. ,,Ik ben super tevreden. We hebben een goed tempo gereden en toch de auto kunnen sparen. Wij moesten na de pech van woensdag wat verder achteraan starten. We hebben veel auto’s en buggy’s ingehaald. Verder hebben we kort naar een waypoint gezocht, maar verder geen problemen. We zijn superblij met het resultaat. Laat het maar zo doorgaan.’’

RUSTDAG De zesde etappe, aan de vooravond van de rustdag, is opnieuw een omloop rond Riyadh. Vrijdag trekt het rallycircus door het gebied ten westen van de hoofdstad. De totale verbindingsroute is 214 kilometer. De special gaat over 348 kilometer.

Berry Kamphorst

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie