Martin van den Brink rijdt een constante Dakar Rally. De Harskamper staat keurig in de top tien.
Martin van den Brink rijdt een constante Dakar Rally. De Harskamper staat keurig in de top tien. Fotop

Van den Brink vindt balans

5 januari 2021 om 15:12 Autosport

WADI AD-DAWASIR Martin van den Brink heeft zijn sterke en stabiele optreden in de eerste etappe een passend vervolg gegeven in de tweede en de derde rit van de Dakar Rally 2021. De Harskamper eindigde maandag als negende en kwam vanmiddag als elfde binnen in Wadi Ad-Dawasir. ,,Daar zijn we dik tevreden mee.’’

Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky lijken in Saoedi-Arabië de juiste cadans te hebben gevonden om een regelmatige Dakar Rally te kunnen rijden. De ervaren rallyrijder laat zich niet uit de tent lokken en die tactiek betaalde zich ook gisteren en vandaag weer uit. De 50-jarige coureur bleef uit de problemen en stuurde de Renault naar een negende en elfde plaats in het dagklassement. In het algemeen klassement is hij achtste. Net als zondag was het trio in de Renault opnieuw de beste Nederlandse formatie.

,,We hebben geen problemen gehad,’’ zo vertelde Van den Brink direct na de special over 403 kilometer. ,,We hebben heerlijk gereden. Het tempo was prima en door de duinen ging het soepel. We zijn dik tevreden over maandag en over vandaag.’’
De Harskamper wil het constante tempo vasthouden. ,,We zien veel teams in de problemen komen. Het is belangrijk om te blijven rijden. Vanochtend zagen we bijvoorbeeld Maurik van den Heuvel op zijn kop liggen na een crash.’’ De tweede Nederlander in het klassement moest vandaag de strijd staken. De Scania was total loss na de crash.
Na het stabiele optreden van de Mammoet-equipe ziet Martin van den Brink zich in het klassement terug als de beste Nederlander. Dmitry Sotnikov, vandaag tweede achter MAZ-rijder Siarhei Viazovich, heeft bijna 17 minuten voorsprong op de Wit-Rus. Van den Brink is de nummer acht met 1 uur en 3 minuten achterstand.

GEEN RISICO Mitchel van den Brink kwam maandag als 26e binnen. De debutant, met Kootwijkerbroeker Richard Mouw en Lunteraan Wilfred Schuurman aan zijn zijde, nam in de zware proef geen risico en fungeerde als hulpdienst. ,,We hebben meerdere keren een deelnemer losgetrokken uit het zand. Het was een zware proef waar veel auto’s vast kwam te zitten.’’ De debutant staat na de etappe van vandaag op een plaatsje rond de top twintig. 


Berry Kamphorst

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie