,,Ik wil me extreem fit voelen en geen concessies doen in het leven. Daar is het te leuk voor."
,,Ik wil me extreem fit voelen en geen concessies doen in het leven. Daar is het te leuk voor." Claudia Rison

Suzan (34) had de ziekte van Lyme, maar is nu ‘krachtiger dan ooit’

30 april 2022 om 11:48 Mensen Tips van de redactie

LUNTEREN Ze werd steeds vaker ziek, had minder energie en op haar dieptepunt kon Suzan de Vries (34) uit Lunteren zelfs bijna niets meer. De ziekte van Lyme bleek de oorzaak van haar fysieke klachten, waar ze na vijftien jaar eindelijk vanaf is: ,,Ik heb mijn leefstijl radicaal omgegooid.”

Ze eten volledig plantaardig, met zo’n tien stuks fruit per dag en vrijwel alleen onbewerkte producten. Daarnaast beoefenen ze dagelijks de Chinese bewegingskunst tai chi qigong, mediteren ze regelmatig en duiken ze vijf dagen per week in een ijskoud bad om hun ,,immuunsysteem en mindset te versterken”.

Dat gezondheid een serieuze zaak is voor Suzan de Vries (34) en haar man Anne-Jean kun je ook aflezen aan hun woning, die tussen Barneveld en Lunteren ligt en omringd is door natuur. Zo vind je er naast het ijsbad ook een eigen mini-sportschool, sauna en jacuzzi en staat de boekenkast in de woonkamer vol met boeken over voeding en gezondheid. ,,We doen dingen graag op onze eigen manier.”

FRIESLAND Suzan groeide niet op in Lunteren maar in Friesland, waar ze als jong meisje op hoog niveau sportte. ,,Ik deed aan wedstrijdzeilen, net als mijn broer. Typisch Fries”, vertelt ze glimlachend. Als tiener nam ze zelfs deel aan de Europese- en wereldkampioenschappen, totdat ze op dertienjarige leeftijd ineens last kreeg van vage klachten. 

,,Ik werd in de winter vaker verkouden en grieperig en kreeg steeds meer last van vermoeidheid.” Artsen vertelden haar dat ze Pfeiffer had, een ziekte die meestal na een paar maanden overgaat. Maar haar klachten werden alleen maar erger: ,,Uiteindelijk kostte het me op zestienjarige leeftijd al zoveel energie om naar school te gaan, dat ik moest stoppen met sporten. Ik raakte mijn passie, droom en een groot deel van mijn sociale leven kwijt. Dat heeft er echt ingehakt en me jarenlang verdriet gegeven.” 

INTUÏTIE Op zeventienjarige leeftijd verhuisde Suzan naar Utrecht voor haar opleiding Fysiotherapie. Ondertussen werd ze elk jaar zieker en kreeg ze een nieuwe diagnose: chronisch vermoeidheidssyndroom. Ze volgde een revalidatietraject voor ‘onverklaarbare klachten’ en kreeg te horen dat ze haar situatie moest leren accepteren. 

,,Dat lukte maar gedeeltelijk”, blikt ze terug. ,,Ik accepteerde hoe mijn leven er op dat moment uitzag, maar niet dat het altijd zo zou blijven. Dat was ook een stukje intuïtie: ik voelde dat dit toekomstbeeld niet klopte.” 

CONTROVERSIEEL Uiteindelijk kreeg ze gelijk, maar het zou nog jaren duren voordat haar klachten minder werden. ,,Ik had grootste plannen met mijn leven, maar ging alleen maar achteruit en kon daardoor amper naar school. Alleen boodschappen doen kostte al veel energie en lezen lukte niet langer dan twintig minuten. Ik had elke dag pijn in mijn wervelkolom en gedurende de dag was ik ‘grieperig’; schommelend van heel warm naar koud. Ik had standaard buikpijn en een opgezette buik. Door dit alles voelde ik me eenzaam en zoekend in het hele proces.” Daarbij kreeg ze ook steeds meer neurologische klachten: haar zicht verslechterde en ze had moeite om op woorden te komen.

Niet veel later zag Suzan zich genoodzaakt om met haar studie te stoppen, maar dat betekende nog steeds niet dat ze zich neerlegde bij haar diagnose. Ze ,,las zich helemaal suf” over haar klachten en mogelijke oplossingen en stuitte daarbij op de naam van een arts uit België. 

,,Deze arts staat erom bekend dat hij de nieuwste medische inzichten toepast en aanvult met kruidengeneeskunde en andere alternatieve middelen. Vrij controversieel dus.”

DIEET Toen ze bij hem aanklopte, vertelde de arts Suzan op basis van bloedonderzoek dat ze een immuniteitsprobleem had dat zijn oorsprong vond in haar darmen. ,,Ik wist meteen dat hij gelijk had. Mijn darmen lagen continu overhoop en ik had vaak buikpijn.” 

De precieze oorzaak kon hij haar niet vertellen, maar hij kon haar wel behandelen - op zijn eigen manier. Zo kreeg ze allerlei middelen die haar immuunsysteem zouden herstellen: van kruidentherapie en reguliere antivirale middelen tot probiotica. 

,,Ik volgde ook een eliminatie-dieet, waarbij je bepaalde voedingsmiddelen een tijdje vermijdt om te kijken of dat iets uithaalt.” Zo ontdekte ze al snel dat haar darmen vlees niet goed konden verdragen en at Suzan een tijd lang uitsluitend ,,extreem saaie prakjes” om te kijken welk effect alle verschillende voedingsmiddelen, van groente tot fruit en specerijen, op haar lichaam hadden. 

,,In de jaren erna stabiliseerden mijn klachten. Ik was nog steeds flink ziek, maar ging niet meer verder achteruit. In die tijd kon ik zelfs een studie Pedagogische Wetenschappen afronden in Leiden, maar ik was nog lang niet de oude.” 

Een nieuwe test wees na tien jaar eindelijk de juiste diagnose aan: de ziekte van Lyme, die wordt overgedragen via de beet van een besmette teek en allerlei wisselende klachten kan veroorzaken - soms pas jaren later. Sommige patiënten belanden uiteindelijk in een rolstoel, maar dat lot bleef Suzan bespaard. 

Zelf herinnert ze zich niks van de tekenbeet die de ziekte waarschijnlijk heeft veroorzaakt. ,,Vijftig procent van de patiënten krijgt een rode kring of uitslag rond de plek van de beet, maar bij mij was dat niet zo.” 

BRUSSEL Toch was ze naar eigen zeggen blij met de diagnose. ,,Eindelijk leek het einde in zicht en konden we een behandelplan maken. Dat gaf rust.” Ze onderging een infuusbehandeling in Brussel en verhuisde tijdelijk naar de Belgische stad om niet telkens op en neer te hoeven reizen. ,,Achteraf was dat een fijne tijd. Ik was blij en dankbaar als ik genoeg energie had om een uurtje door de wijk te lopen en ervaarde de stad daardoor op een bijzondere manier, zonder drukte of toeristische attracties.” 

Eenmaal thuis besloot ze haar eetpatroon opnieuw radicaal om te gooien, in de hoop ook van haar laatste klachten af te komen. Ze nam langzamerhand afscheid van de ‘saaie prakjes’ en leerde via haar man steeds meer over plantaardig eten. ,,Ik ging er zelf ook veel over lezen en ben er inmiddels van overtuigd dat een veganistisch en grotendeels rauw dieet voor iedereen, of je nu ziek bent of topsporter, het beste is.” 

Het schrappen van dierlijke producten uit haar eetpatroon ging haar goed af, zegt ze. ,,Ik heb het nooit moeilijk gevonden om mijn leefstijl te veranderen. Ik ben vrij gedisciplineerd en mijn motivatie was groot, ik wilde me niet meer ziek voelen. Sterker nog: ik wil me extreem fit voelen en geen concessies doen in het leven. Daar is het te leuk voor.”

DRUPPEL Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel nam Suzan zichzelf grondig onder de loep. Ze kwam terecht bij een therapeut in haar Friese geboortedorp, die de vinger op de zere plek wist te leggen. ,,Er speelde vroeger een aantal dingen in ons gezin die spanning veroorzaakten, waaronder het feit dat mijn ouders drukke ondernemers waren. Daardoor zat mijn spreekwoordelijke ‘emmer’ al vol en was ik kwetsbaar om ziek te worden - ongeacht welke ziekte. Doordat ik ooit een tekenbeet heb gehad, kreeg ik Lyme. Die bacteriële infectie zat er immers al en kon mijn systeem niet meer in gezonde balans houden. Ik had in die zin net zo goed een andere ziekte kunnen krijgen, omdat mijn emmer zo vol was. In dit geval was Lyme de druppel.” 

Met hulp van haar therapeut wist ze haar verleden te verwerken. Daarbij leerde ze naar eigen zeggen veel over het belang van familiedynamiek en communicatie. ,,Deze specifieke werkwijze ontbrak in het bedrijfsleven, merkte ik. Ik ben vanuit mijn achtergrond als onderwijskundige gaan kijken hoe ik dit in mijn werk in het bedrijfsleven kon integreren. Mijn man had al zijn eigen methodiek voor ondernemers ontwikkeld, waar mijn kennis goed op aansloot.”

LUNTEREN Tegenwoordig runnen de twee samen hun eigen bedrijf: Core Connections. ,,We helpen ondernemers die willen groeien met hun bedrijf, zonder concessies te doen op andere vlakken”, vat ze samen. ,,Daarin komt mijn ‘drive’ om te gaan voor een uitstekend leven op alle vlakken naar voren. Een nog betere gezondheid en sterkere band met je geliefden zijn bijvoorbeeld belangrijke fundamenten die we in het proces meenemen, naast het bedrijfsmatige aspect. Als trainer bekijk ik waar zij de meeste winst kunnen behalen en leer ze hier vervolgens de juiste vaardigheden voor.” 

Omdat hun bedrijf uit zijn jasje groeide, verhuisden Suzan en haar man vier jaar geleden van Utrecht naar Lunteren. ,,We wilden dichter bij de natuur wonen met ons gezin, vandaar onze keuze voor deze plek.” 

Dochters Ilva van 5 jaar en Asha van negen maanden oud gaan volgens Suzan goed mee in de gezonde leefstijl van hun ouders. ,,Met Ilva bespreek ik uitgebreid waarom we anders eten dan de meeste mensen, namelijk omdat we zo gezond mogelijk willen zijn. Ze vraagt heus wel eens om snoep, nu ze het bij andere kinderen en op school ziet. Maar na een goed gesprek vindt ze het eigenlijk altijd wel prima dat ze alleen op zaterdag iets lekkers mag dat wij verantwoord genoeg vinden. Verder vraagt ze vooral om mango’s en dadels, die vindt ze heerlijk.” 

MOTIVATIE Toch realiseert Suzan dat haar radicale leefstijlverandering niet voor iedereen is weggelegd: ,,Ik had de discipline en motivatie, maar soms kan het al een hele opgave zijn om iets kleins te veranderen in je leven. Daarom moet je ten diepste weten waarom je iets wil bereiken”, tipt ze. 

,,Wil je bijvoorbeeld afvallen, omdat je meer met je kinderen wilt kunnen spelen? Dan is dat laatste je echte motivatie. Dit lijkt simpel, maar we zijn zo gewend om te blijven hangen bij gedachten als ‘ik wil afvallen’ of ‘ik wil gezonder zijn’. Daar zit echter niet de daadwerkelijke emotie op en daar ga je dus geen motivatie in vinden.”

,,Om die motivatie te achterhalen moet je nagaan wat iets specifiek voor jou betekent in jóuw leven, en dat is voor iedereen anders. Daarbij is het belangrijk dat je die emotie durft te voelen, want natuurlijk zit daar ook verdriet, teleurstelling en soms zelfs afkeer of schaamte. Daar blijven de meesten liever vandaan. Maar het is wel de enige sleutel om echt die motivatie tot in je tenen te voelen en om te achterhalen wat je daadwerkelijk wil.” 

WEERBAAR Zelf sport Suzan inmiddels ook weer: ze doet aan hardlopen, krachttraining en yoga. Bang dat haar Lyme-klachten volledig terugkeren, is ze niet. ,,Lyme gaat nooit helemaal uit je systeem. Dus weerbaarheid op alle vlakken - zowel fysiek als emotioneel en mentaal -  is heel belangrijk en ik weet wat ik daarvoor moet doen. Daarnaast luister ik goed naar mijn lichaam, waardoor ik er op tijd bij ben wanneer klachten toch terugkomen. Het ging met vallen en opstaan, maar ik ben nu krachtiger dan ooit.”

Heb jij ook je leefstijl omgegooid en wil je hierover vertellen? Mail dan naar barneveldsekrant@bdu.nl.

Lieke van der Made

,,Het ging met vallen en opstaan, maar ik ben nu krachtiger dan ooit.”
Suzan en haar man eten zo'n tien stuks fruit per dag.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie