Elisa: ,,Na twee jaar hadden we een hond van ruim veertig kilo die niet altijd luisterde.”
Elisa: ,,Na twee jaar hadden we een hond van ruim veertig kilo die niet altijd luisterde.” Eigen foto

Elisa kreeg hulp met hond Baco: ‘We pakten het helemaal verkeerd aan’

29 april 2022 om 13:19 Dieren

HOEVELAKEN ,,Als ik maar niet val”, dacht de zwangere Elisa als ze wandelde met Baco, een jonge maar sterke herdershond die er een eigen wil op nahield. Met hulp van Dutch K9 Centre kwam de Hoevelakense erachter dat haar aanpak averechts werkte - en leerde ze hoe het wél moest. ,,Baco loopt nu braaf naast de kinderwagen.”

Jaren voordat ze Baco in huis haalden, overwogen Elisa en Patrick al om een hond te nemen. ,,Maar het is een grote stap waar je goed over na moet denken”, zegt Elisa. 

Drie jaar geleden besloot het stel dat de tijd rijp was. Ze waren eigenlijk ,,gek op Boxers”, maar toen het stel een foto van Baco zag - een kruising tussen een Mechelse- en een Duitse herder - waren ze op slag verliefd: ,,Dit is hem, dachten we.” 

TREKKEN AAN DE RIEM Achteraf hadden de twee zich meer kunnen verdiepen in dit ras, geeft Elisa toe. Hoewel Baco volgens haar een lieve hond is, hadden Elisa en haar man zich naar eigen zeggen verkeken op zijn enorme hoeveelheid energie. Hoe ouder hij werd, hoe meer problemen zijn drukke karakter opleverde: ,,Na twee jaar hadden we een hond van ruim veertig kilo die niet altijd luisterde en erg aan de riem trok”, legt Elisa uit. 

Toen ze in verwachting raakte van haar eerste kindje leverde Baco’s gedrag haar veel stress op. ,,Ik was bang dat hij me omver zou duwen of trekken, bijvoorbeeld als hij achter een andere hond aan rende. Daardoor kon ik niet rustig met hem lopen.” 

PROFESSIONELE HULP Elisa en Patrick besloten professionele hulp te zoeken en kwamen bij Dutch K9 Centre terecht: een bedrijf in Stroe dat politiehonden koopt, verkoopt en traint. Daarnaast trainen eigenaren Henk Verbeek en Petra Vandalon de honden van particulieren. 

,,Het contact met Petra voelde meteen vertrouwd. Al werden we tijdens de trainingen, die bij ons thuis plaatsvonden, wel met onze neus op de feiten gedrukt”, vertelt Elisa. ,,We pakten het helemaal verkeerd aan, leerden we.” 

Hondentrainer Petra vat het iets genuanceerder samen: ,,Elisa en Patrick hadden niet de handvatten om hun hond te begrijpen”, vertelt ze. ,,Baco kwam op me over als een grote, vriendelijke reus, maar wel één met een enorme bewegingsdrang. We moesten samen onderzoeken hoe hij in die behoefte kon worden voorzien.”

CONSEQUENT Daarnaast leerden Elisa en Patrick hoe belangrijk het is om consequent te zijn richting hun viervoeter. Zo wilde Elisa bijvoorbeeld niet dat Baco tegen haar en haar zwangere buik op sprong, maar mocht hij dat bij anderen soms wel. Petra: ,,Voor een hond is dat lastig te begrijpen. Maar voor een baasje is het soms lastig om aan andere mensen uit te leggen waarom iets ineens niet meer mag. Daar komt ook een stukje psychologie bij kijken, waar ik ze gelukkig ook bij kon helpen.” 

Na drie trainingen merkte Petra al veel verschil bij Baco. ,,Hij luisterde beter en zijn energielevel was een stuk stabieler.” 

Tijdens de laatste training kwam het uitlaten aan bod. Elisa: ,,Petra vertelde me dat Baco mijn spanning tijdens het uitlaten door de lijn heen kon voelen. Dat zorgde weer voor spanning bij hem, dus daar ben ik op gaan letten.” 

MAATJES Tegenwoordig gaat het wandelen een stuk beter, vertelt ze. Ook met de kinderwagen erbij, met daarin haar zoontje Rick van inmiddels een half jaar oud. ,,Petra heeft ons veel handige tips gegeven en als we toch ergens tegenaan lopen, mogen we haar altijd bellen.”

Zo heeft Petra de kersverse ouders ook nog tips gegeven over de omgang tussen Rick en Baco. ,,We corrigeren Rick als hij hem bijvoorbeeld aan zijn oor trekt, of in zijn oog prikt en weten dat we juist niet boos moeten worden op Baco. Het is een grote, maar ontzettend lieve hond en het gaat hartstikke goed; Rick en hij zijn echte maatjes. Als ik Rick ‘s ochtends uit bed haal, staat Baco al bij de deur te wachten om hem te begroeten.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Dutch K9 Centre 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie