Afbeelding
Foto: de Eerste Kamer, waar het fusiebesluit nog moet worden goedgekeurd

Barneveld wordt fusiegemeente

25 februari 2021 om 07:35 Partnercontent

Tot en met april 2021 kunnen inwoners en organisatie meedoen aan bijeenkomsten over de aanstaande fusie tussen de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel. Vanwege corona worden veel bijeenkomsten online georganiseerd, waardoor het mogelijk is om met alleen een internetverbinding of zelfs op je telefoon met sim only een bijeenkomst bij te wonen.

Hoe is tot fusie besloten?

De aankomende fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel vindt plaats op initiatief van de Gedeputeerde Staten van Gelderland. Al lange tijd blijkt Scherpenzeel in financieel opzicht nog maar net het hoofd boven water te kunnen houden. Hierdoor komt het voortbestaan van maatschappelijk voorzieningen in gevaar. Het jaar 2020 was een jaar van verkenning van wat de mogelijkheden waren. Scherpenzeel is een gemeente met bijna 10.000 inwoners en de buurgemeente Barneveld telt er ruim 58.000. De Gedeputeerde Staten stuurde al langer aan op een fusie en ook Barneveld is hier voorstander van. Alleen de gemeente Scherpenzeel is minder enthousiast. Zij blijven voorstander van zelfstandigheid en willen eigenlijk niet fuseren. Het woord ‘annexatie’ viel zelfs al, in een open brief van het college van Scherpenzeel aan het college en de inwoners van Barneveld. Het laatste woord was uiteindelijk aan de provincie Gelderland. Op 12 januari 2021 werd besloten tot een gemeentelijke herindeling, een gedwongen gemeentelijk herindeling voor Scherpenzeel dus.

Hoe gaat de fusie eruit zien?

Gedeputeerde Staten hebben een drietal opties onderzocht, waarbij de eerste optie van een zelfstandig Scherpenzeel al snel afviel. Volgens Gedeputeerde Staten is Scherpenzeel op termijn niet in staat om de maatschappelijke voorzieningen en gemeentelijke dienstverlening op het gewenste peil te houden. Een tweede optie was een partnerschap tussen Scherpenzeel en Barneveld. Aangezien het publieke debat over een eventuele gemeentelijke herindeling hard werd gevoerd, hadden Gedeputeerde Staten er geen vertrouwen in dat de samenwerking goed tot stand zou komen. Bij een partnerschap moeten beide gemeenten elkaar goed kunnen vertrouwen en deze basis is er niet. Uiteindelijk is dus voor de derde optie gekozen: een gedwongen gemeentelijke herindeling. Hoe dit eruit komt te zien is nog onbekend. Een reguliere fusie, waarbij beide gemeenten worden opgeheven en er een nieuwe gemeente, eventueel met nieuwe naam, ontstaat is niet waarschijnlijk. De kans is groot dat er gekozen wordt voor de zogenaamde ‘lichte samenvoeging’. Hierbij wordt alleen Scherpenzeel opgeheven en aan Barneveld toegevoegd. Scherpenzeel gaat dan verder onder de naam Barneveld. Als dit de uitkomst gaat worden, zal de samenvoeging per 2023 een feit zijn.

Kan Scherpenzeel nog zelfstandig blijven?

Niet alleen de inwoners van beide gemeenten worden de komende maanden geïnformeerd, er komt ook nog een draagvlakonderzoek. Daarnaast ligt het uiteindelijke besluit bij de Minister van Binnenlandse Zaken en de Eerste en Tweede kamer. Zij kunnen alsnog een streep zetten door de plannen van de gemeentelijke herindeling. Scherpenzeel heeft inmiddels aangekondigd dat het zeker in Den Haag gaat pleiten om niet voor de herindelingsplannen te stemmen. Het lijkt er dus op dat het de komende maanden voor vooral Scherpenzeel nog erg spannend gaat worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie