'Meeste geuruitstoot in Barneveld'

8 februari 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

BARNEVELD - In regio De Vallei is milieu-overlast veroorzaakt door veehouderijen bijzonder hoog, vergeleken met alle gemeenten in de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant. Met name de gemeenten Barneveld, Scherpenzeel en Renswoude scoren hoog op ammoniak-, fijnstof- en geuruitstoot.

Door Wouter van Dijk

Dat stelt de Gelderse afdeling van de Partij voor de Dieren (PvdD) op basis van openbare milieu-informatie. ,,We vinden dit zorgwekkend", zegt fractievoorzitter Luuk van der Veer van de partij. ,,Vooral omdat de provincie de komende maanden praat over een nieuwe omgevingsvisie, waarbij de wens is om juist in deze regio meer ruimte te bieden aan veehouderij. Dat lijkt ons nu niet verstandig, op basis van de openbare cijfers stellen we dat het hier al overbelast is."

De cijfers waar de partij mee komt zijn volgens Van der Veer gebaseerd op vergunde gegevens als het gaat om uitstoot, verzameld door gemeenten en in kaart gebracht door de provincies. Het gaat dus om een optelsom van uitstoot van bedrijven waar een vergunning voor afgegeven is.

Wat betreft geuruitstoot scoort Barneveld in Gelderland het hoogst, naast Renswoude in Utrecht en Boekel in Noord-Brabant. De uitstoot van fijnstof is in de drie provincies het hoogst in Scherpenzeel, gevolgd door Renswoude op de tweede plaats en Barneveld op de derde plaats. Voor wat betreft ammoniakuitstoot staat Barneveld van alle gemeenten binnen de drie provincies op de zesde plaats, Renswoude staat op de tweede plaats, Scherpenzeel op de vierde plaats. Ook gemeenten als Ede, Putten en Woudenberg scoren hoog op verschillende soorten van uitstoot.

Van der Veer: ,,Het geeft aan dat in de regio De Vallei de uitstoot op diverse plekken hoog is, zelfs vergeleken met de meest vervuilde gemeenten in het oosten van Noord-Brabant, zoals Boekel en Sint Anthonis."

Geuruitstoot kan volgens hem vooral hinderlijk zijn voor mensen, ammoniakuitstoot zou daarnaast vooral schadelijk zijn voor natuurgebieden in de omgeving. ,,En wat betreft fijnstof zijn er zorgen met betrekking tot de volksgezondheid."

Volgens Van der Veer verzamelt zijn partij dit soort cijfers eens in de zoveel tijd. ,,Om te zien of de situatie verbetert, maar die verbetering zien we niet echt. Enerzijds zijn er positieve effecten door bijvoorbeeld luchtwassers, anderzijds kan dat effect weer tenietgedaan worden door uitbreiding van bedrijven."

Een volgende stap zou volgens de Partij voor de Dieren zijn om ook het dierenwelzijn in de stallen in kaart te brengen.

,,Op basis van onder meer gegevens over ruimte voor dieren in de stallen. Het lastige is daarnaast dat dierenwelzijn en milieu-uitstoot elkaar soms in de weg zitten. Vrije uitloophennen bijvoorbeeld kunnen voor meer ammoniakuitstoot zorgen."

Ongeveer drie weken geleden bracht de Gelderse afdeling van de Partij voor de Dieren al naar buiten op welke locaties in Gelderland de meeste geuruitstoot door de agrarische sector geproduceerd zou worden. De omgeving Horselerweg/Esvelderweg in het buitengebied van Kootwijkerbroek scoort dan volgens de partij het hoogst. De vierkante kilometer met de meeste kippen in de provincie ligt volgens de PvdD in de omgeving Lankerenseweg/Appelseweg, in het buitengebied bij Voorthuizen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie