Wijnspecialist Ben Erkens: ,,Houd het glas bij de steel of de voet vast.''
Wijnspecialist Ben Erkens: ,,Houd het glas bij de steel of de voet vast.'' Pauw Media
Wijncolumn

Wijn proeven als een professional

2 april 2021 om 19:02 Eten-en-drinken

BARNEVELD RegisterVinoloog Ben Erkens uit Barneveld weet alles over wijnen. Voor Barneveldsekrant.nl schrijft hij zes keer een wijncolumn, vandaag deel één.

Over wijn is heel veel te vertellen. Hoe wordt het gemaakt? Waar komt het vandaan? Wat zijn de verschillen? Maar het leukst is natuurlijk het drinken en proeven van wijn. Dus daar begin ik mee.

Het serieus proeven van wijn is wat anders dan gezellig een glaasje wijn drinken. Het vergt aandacht en concentratie, maar als je weet waar je op moet letten dan proef je al snel of je een eenvoudige wijn of een kwaliteitswijn in je glas hebt. Kwaliteitsverschil zit hem vooral in twee aspecten: de complexiteit en de lengte van de afdronk.
Eerst de complexiteit: hoeveel verschillende geuren en smaken zitten er aan de wijn. Als een wijn maar één smaak heeft, is een wijn ‘eenvoudig’. Proef je meer diversiteit in de smaak, dan is een wijn ‘gevarieerd’ en bij erg veel smaakvariatie noem je de wijn ‘complex’.

AFDRONK TELLEN De andere kwaliteitsbepalende factor is de afdronk. Hoe lang proef je de wijn nog nadat je deze hebt doorgeslikt? Tel vanaf vandaag de afdronk van elke wijn en u zult merken dat de ene wijn de andere niet is. Soms is de afdronk zo kort dat je bijna meteen weer een slok moet nemen om te weten hoe de wijn smaakte. In de extreem andere situatie kun je een rondje met de hond lopen en heb je bij thuiskomst nog steeds de wijnsmaak in je mond.
Een kwaliteitswijn heeft dus complexiteit en lengte bij de afdronk. Is de kwaliteitswijn het lekkerst? Nee, dat hoeft niet. Kwaliteit is redelijk objectief, maar smaak is heel persoonlijk.

WEEKENDWIJN Net zo goed als de ene wijn de andere niet is, is ook elke gelegenheid waarop je wijn drinkt anders. In het weekend, in een gemakkelijke stoel, zul je dat met meer aandacht doen dan op een drukbezocht feestje. De ‘weekendwijn’ mag dus kwalitatief beter zijn dan een doordeweekse fles.
Is de ‘weekendwijn’ dan ook automatisch duur? Nee, dat valt wel mee, want met de prijsopbouw van wijn is iets bijzonders aan de hand. De kostprijs van elke fles wijn zonder inhoud is ongeveer 3,50 euro. Dit is de prijs van de fles, etiket, kurk, transport en accijns. Een fles van 5 euro bevat dus 1,50 euro aan wijn. Een fles van 8 euro is de helft duurder, maar bevat wel drie keer zoveel wijn.

In de prijsklasse tussen de 4 en 12 euro stijgt de kwaliteit van de wijn dus aanmerkelijk harder dan de prijs. Probeer het maar eens. Deze maand hebben wij twee wijnen van Laurent Miquel, één van 7,95 euro en één van 9,95 euro. Probeer beide flessen (samen 15 euro) en u proeft wat ik bedoel.

ADVIEZEN Tot slot nog enkele praktische adviezen. Gebruik een wijnglas van ongeveer 30 centiliter met een ietwat taps toelopende kelk. Als het glas groter is, gaat er veel van de wijngeur verloren. De wijn ‘verzuipt’ dan in het glas. Test het thuis en schenk dezelfde hoeveelheid wijn maar eens in verschillende glazen, je zult verbaasd zijn over het verschil.
Tijdens het proeven houd je het glas bij de steel of de voet vast en niet bij de kelk. Volgens de etiquette omdat je geen vette vingers op het glas wilt krijgen en de wijn niet wilt opwarmen. Zelf heb ik geleerd dat je de wijn wilt ruiken en niet je handen. Santé!

Aangeboden door Erkens Drankenspeciaalzaak

,,Probeer de wijn van Laurent Miquel.''
,,Gebruik een glas met wat taps toelopende kelk.''
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie