Jan van den Brink van Wijnwinkel Barneveld.
Jan van den Brink van Wijnwinkel Barneveld. Wijnwinkel Barneveld

Zo kies je de lekkerste wijn voor bij het kerstdiner

13 december 2019 om 13:02 Nieuws

BARNEVELD Bij een heerlijk en gezellig kerstdiner horen passende, feestelijke wijnen. Maar hoe weet je welke flessen je moet kiezen uit het enorme wijnaanbod? Specialist Jan van den Brink, eigenaar van Wijnwinkel Barneveld, adviseert zijn klanten dagelijks over de beste wijn/spijs-combinaties.

Veel mensen denken bij de wijnkeuze nog traditioneel: bij vis hoort witte wijn en vlees vormt een mooie combinatie met rode wijn. Tegenwoordig zijn er echter veel meer combinaties mogelijk. Het is vooral belangrijk om de smaken van de verschillende gerechten goed in kaart te brengen. Niet alleen van vlees of vis, maar bijvoorbeeld ook van saus en garnering. Alles telt mee bij de keuze voor een passende wijn.

SMAKEN Kies je voor een gerecht met sterke smaken, dan is het goed om daar een zachte wijn tegenover te zetten. Andersom geldt hetzelfde; een gerecht met zachte smaken valt goed te combineren met een sterke wijn. Let wel op, want een té sterke wijn is ook weer niet lekker. Daarnaast is het samenspel tussen een zoetje en het zuurtje in de wijn zeer belangrijk. Een wijn kan een gerecht maken of kraken.

TOPCOMBINATIES Ik stel klanten altijd de vraag: 'Hoe spannend wil je de combinatie maken?' Bij de spannendste combinaties moet elk detail kloppen en ligt de culinaire lat meestal hoog. Wil je als kok minder risico lopen, dan adviseer ik om niet voor zo'n topcombinatie te kiezen. Van een goede combinatie van wijn en eten kun je namelijk ook heel erg genieten.

AFWISSELING Bij een kerstdiner schenk je doorgaans meerdere wijnen. Ieder gerecht smaakt immers anders en vraagt om een passende wijn. Bij het hoofdgerecht schenk je bijvoorbeeld een andere wijn dan bij het dessert.

NIET DUUR Goede wijn hoeft gelukkig niet duur te zijn. Flessen van 25 euro zijn vaak een garantie voor kwaliteit, maar ook voor minder geld kun je genieten. Wij bieden ook goede wijn aan voor prijzen tussen de 7 euro en 15 euro. Er is dus voor ieder budget wat mogelijk.

JUISTE TEMPERATUUR Ook de temperatuur van de wijn is een aandachtspunt. Witte wijn komt op een temperatuur van 10 graden vaak beter tot zijn recht dan gelijk uit de koelkast (7 graden of kouder). Bij rode wijn is een kamertemperatuur vaak te warm, 17 graden is beter.

FEESTELIJK VOOR IEDEREEN Ook voor de BOB, een zwanger familielid of andere gasten die geen alcohol drinken, hebben wij lekkere dranken in ons assortiment. Kies voor het kerstdiner bijvoorbeeld eens voor sappen van heel puur fruit in plaats van cola of Dubbelfris. Deze vruchtensappen bevatten net als wijnen een zoetje en het zuurtje. Ook hier is het dus belangrijk om drank en eten goed te combineren.

Wil je er zeker van zijn dat wijn en eten een goede combinatie vormen? Neem je recepten mee naar onze winkel. Wij adviseren je graag, zodat je met Kerst maximaal kunt genieten.

Aangeboden door Jan van den Brink van Wijnwinkel Barneveld 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie