Afbeelding
ANP

Opinie: ‘In gesprek blijven over aanpak armoede in Barneveld’

19 oktober 2021 om 12:14 Opinie

Met belangstelling hebben we maandag de brief van Willem Massier in de Barneveldse Krant gelezen over (de bestrijding van) armoede. Terecht roept hij op om over het armoedeprobleem te praten, met natuurlijk als doel er iets aan te doen. Deze oproep is blijvend belangrijk. 

De afgelopen jaren heeft onze fractie zich ingezet voor de bestrijding van armoede. Daarbij speelt armoedestress een belangrijke rol. Mensen met schulden worden gestrest van rekeningen. Ze  moeten ervoor zorgen dat op korte termijn rekeningen betaald worden, maar als die betaald zijn, liggen weer nieuwe rekeningen te wachten. Dit leidt tot chronische stress. Die stress maakt dat mensen minder goed in staat zijn om plannen te maken en dus ook om te bedenken hoe ze uit  de schulden kunnen komen. Zonder hulp wordt het leven met schulden een gevangenis. De ‘mobility mentoring’-methode helpt mensen om toch tot een plan te komen, zodat ze zich kunnen ontworstelen aan een leven met schulden. 

BIJZONDERE BIJSTAND De verlammende werking van stress is ook precies de reden dat de ChristenUnie (naast Pro’98) het initiatief heeft genomen om het ‘Besluit inzake beleidsregels bijzondere bijstand en minima’ in de commissie te bespreken. Het college heeft besloten de aanvraagtermijn voor bijzondere bijstand te verkorten van drie naar één maand. Ons lijkt dat geen goede beslissing, omdat onder stress mensen de aanvraag te lang kunnen laten liggen, terwijl ze het geld wel echt nodig hebben. 

Al sinds 2017 hebben ChristenUnie-raadsleden Lukas Scheijgrond en Wilma Heijkoop ‘mobility mentoring’ onder de aandacht gebracht. De laatste keer was dat tijdens de commissievergadering op 22 januari 2020. Daar vroeg Wilma Heijkoop ook om een gespreksavond om verder te spreken over de aanpak van de schuldenproblematiek. Wethouder Van de Burgwal gaf aan dat de gemeente geen gebruik maakt van ‘mobility mentoring’, maar van oplossingsgericht werken.  

Tijdens de gespreksavond waar de ChristenUnie om vroeg, ging het over de vraag hoe het oplossingsgericht werken wordt vormgegeven. Wat onze fractie betreft, blijft de vraag overeind of deze manier van werken net zo helpt bij het bestrijden van schuldenproblematiek als ‘mobility mentoring’.  

WONINGSTICHTING Ook hebben we ons eerder hard gemaakt voor netwerken waarin organisaties onderling elkaar versterken in het bestrijden van armoedeproblematiek. Daarbij is het doel dat organisaties die armoedeproblematiek snel signaleren mensen helpen richting organisaties die hen kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld het diaconaal netwerk dat mensen helpt om weer inzicht te krijgen in de eigen  financiële organisatie. Maar daar komen mensen vaak pas als ze al diep in de schulden zitten. 

Eén van de organisaties die als eerste signalen krijgen dat iemand financiële problemen heeft, is de woningstichting. Bij financiële problemen stoppen mensen vaak met het betalen van huur. Wat is het dan mooi als de woningstichting die mensen snel wijst op de hulp van het diaconaal netwerk. In 2019 is de Valleidialoog van start gegaan als netwerk van organisaties. Het zou goed zijn om na te gaan of de samenwerking tussen deze organisaties versterkt kan worden, zodat mensen met financiële problemen sneller in beeld zijn. 

Dit lijken ons twee belangrijke aanknopingspunten om de aanpak van armoede te verbeteren. En er zijn er nog meer. Het is belangrijk om hierover in gesprek te zijn en te blijven, zeker nu dit onderwerp vanwege de aandacht voor corona misschien iets meer naar de achtergrond is geraakt. De overheid is een schild, juist voor kwetsbare mensen. Daarom werkt de ChristenUnie graag mee aan de gespreksavond waar Willem Massier ons toe oproept. 

Met vriendelijke groet namens de leden van de raadsfractie van de ChristenUnie: Henk Wiesenekker, Dianne de Kwant-van Lagen en Wilma Heijkoop-van Maanen.

Lees ook het ingezonden artikel van Willem Massier: ‘Een avond over armoede in Barneveld’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie