Afbeelding
...

Persfotografen met shovel aangevallen in Lunteren

20 april 2021 om 07:08 Overig

LUNTEREN Aan de Krommehoekseweg in buurtschap Nederwoud, net ten zuiden van Barneveld, zijn maandagavond twee persfotografen belaagd en aangevallen door meerdere personen. 

Hierbij werd één van de fotografen, die samen met zijn vriendin in een auto zat, met een shovel richting een sloot geduwd. De auto belandde op de kop in de sloot en het tweetal moest door de brandweer uit het voertuig gehaald worden. Beiden zijn door de ambulancemedewerkers van twee gealarmeerde ambulances onderzocht, naar hoefden niet voor verder onderzoek naar het ziekenhuis. 

MELDING AUTOBRAND Het begon toen rond 22.40 uur meerdere persfotografen reageerden op een melding van een autobrand aan dit adres in Lunteren. Ter plaatse stond een pick-up in een oprit bij een woning met de motorkap omhoog, maar leek er geen brand te zijn. Toen drie fotografen vanaf de openbare weg foto’s wilden maken, werden zij direct zeer agressief benaderd door vier of vijf personen die op de oprit bij de ‘brandende’ auto stonden. 

Het incident in buurtschap Nederwoud begon toen rond 22.40 uur meerdere persfotografen reageerden op een melding van een autobrand aan dit adres in Lunteren.

Ter plaatse stond een pick-up in een oprit bij een woning met de motorkap omhoog, maar leek er geen brand te zijn. Toen drie fotografen vanaf de openbare weg foto’s wilden maken, werden zij direct zeer agressief benaderd door vier of vijf personen die op de oprit bij de ‘brandende’ auto stonden.

,,Er werd direct toen we aankwamen geroepen dat we op moesten donderen, de sfeer was van begin af aan erg agressief, we werden fysiek bedreigd’’, aldus een fotograaf uit Barneveld, die onder meer voor 112Barneveld werkt. Hij wil liever niet met zijn naam in de krant. De fotografen besloten om iets verderop te gaan staan. ,,Eén van de fotografen ging in zijn auto zitten, naast zijn vriendin. Ik was op dat moment al van plan te vertrekken, uit eigen veiligheid. Ten eerste omdat er qua brand eigenlijk niets aan de hand was en ten tweede omdat ik het gevoel had dat het mogelijk uit de hand kon lopen.’’

SHOVEL De Barnevelder reed net weg, toen de shovel aankwam, die vervolgens de auto van de andere fotograaf opzettelijk in de sloot duwde. ,,Ik ben vervolgens teruggegaan om hiervan foto’s te maken. Op dat moment lag de auto al in de droge sloot. Ik heb het zelf niet gezien, maar begreep van een omstander dat één van de belagers ook met een stok op de auto zou hebben ingeslagen.’’

AANGIFTE De fotograaf die met zijn vriendin de sloot in is geduwd, heeft inmiddels bij de politie aangifte gedaan van poging tot doodslag. Een tweede fotograaf heeft aangifte van bedreiging gedaan. De fotograaf: ,,Tegen mij is ook wel wat geroepen, maar dat viel mee. Ik heb geen aangifte gedaan.’’

De voor de autobrand gealarmeerde brandweer heeft het tweetal uit het voertuig gehaald. De politie, die snel ter plaatse was, heeft twee personen aangehouden en zegt later met een verklaring te komen wanneer het onderzoek naar de toedracht is afgerond.

HEEL BIZAR Een dergelijke situatie heeft de fotograaf niet eerder meegemaakt, zegt hij. Geweld tegen pers(fotografen) neemt landelijk gezien toe, zegt ook persfotograaf Arjen van den Berg (AberMedia), die voor deze krant foto’s maakt. ,,Ik doe dit werk nu al ruim tien jaar, maar zoiets heb ik echt nog niet eerder meegemaakt, heel bizar. Natuurlijk komen wij geregeld mensen tegen die ‘kritiek’ hebben op ons werk, maar die zien vaak niet de achterkant van ons werk, en de goede verstandhouding die wij hebben met de hulpverleners.’’

Wouter van Dijk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie