BGO-student Nienke Hazeleger en projectmanager Hendrina Brugmans in de recreatieruimte van Neboplus.
BGO-student Nienke Hazeleger en projectmanager Hendrina Brugmans in de recreatieruimte van Neboplus. Pauw Media
Van onze partner

‘Je krijgt bij de BGO alles mee uit de praktijk, dat leert fijn’

22 januari 2021 om 19:41 Zorg

BARNEVELD De 16-jarige Nienke Hazeleger is één van de tien mbo-studenten van de nieuwe Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding in Neboplus. Ruim vier maanden na de start in september vorig jaar is ze super enthousiast. ,,Je krijgt alles mee vanuit de praktijk, dat leert erg fijn.’’

In de recreatieruimte van het woonzorgcentrum aan de Johan de Wittlaan is de sfeer ondanks de coronacrisis ontspannen. Het is rond het middaguur, etenstijd, en Nienke begroet verschillende passerende bewoners. ,,Wat zit uw haar leuk’’, complimenteert ze een mevrouw in een rolstoel. Die reageert met een brede lach en een bedankje.

De jonge Barneveldse zit aan tafel met projectmanager Hendrina Brugmans van Neboplus. Om samen te vertellen over de Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding (BGO), een samenwerking tussen De Meerwaarde in Barneveld, MBO Amersfoort en Neboplus.

WERKEND LEREN Aan de nieuwe opleiding komt geen klaslokaal te pas. Praktijk én theorie vinden normaal gesproken plaats bij Neboplus. Het theoriegedeelte door docenten van De Meerwaarde en MBO Amersfoort, in samenspraak met leercoaches van Neboplus, wordt nu vanwege corona tijdelijk online aangeboden. ‘Werkend leren’ is het credo en de ervaringen zijn tot dusver ronduit positief, zeggen zowel Nienke als Hendrina. Nienke is eerstejaars van de driejarige BGO-opleiding Verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG). Daarnaast kent de BGO de opleiding Helpende zorg en welzijn (twee jaar).

VIJF DAGEN De mbo-studenten draaien vanaf de eerste dag mee in de zorg voor bewoners van Neboplus, vertelt Hendrina. ,,Met een dagbegeleider’’, licht de projectmanager toe. ,,De studenten zijn er vijf dagen in de week, zodat ze in het weekend een bijbaantje kunnen houden. Ze zijn bij ons boventallig en kunnen zelf het studietempo bepalen. We verwachten natuurlijk wel dat ze hun vaardigheden laten zien en de daarbij passende werkzaamheden uitvoeren.’’

TOETSMOMENTEN Tijdens de opleiding zijn er voor de studenten tientallen toetsmomenten, zegt Hendrina. Nienke heeft daar al ervaring mee en vindt dat een prima aanpak. ,,Als je een bepaalde zorghandeling in de vingers hebt, laat je dat aan de dagbegeleider zien en aan een leercoach. Daarna is er een officieel toetsmoment.’’ De 16-jarige heeft er inmiddels al een aantal succesvol uitgevoerd: van bed opmaken (met en zonder bewoner) en wassen (aan de wastafel en op bed) tot steunkousen uit- en aantrekken, douchen en katheterzorg.

VAN WAARDE Hendrina constateert dat de studenten ,,heel mooi meebewegen’’ in de zorg voor de 150 bewoners in deze toch hectische coronaperiode. ,,Vanaf dag één zijn ze van waarde voor onze bewoners door een hand op de schouder en een praatje. Ze staan toch in de frontlinie. Dit leer je niet op school, dat moet je zien en meemaken.’’

De projectmanager zegt eerlijk dat er bij het personeel in eerste instantie best vragen waren over het werken met studenten. ,,’Zijn ze niet te jong?’ en ‘Wat kunnen we ze laten doen?’, hoorde je dan. Die terughoudendheid is helemaal verdwenen. Iedereen - zowel medewerkers als bewoners - is enthousiast over de studenten.’’ Hendrina is er erg blij mee. ,,Als zorgorganisatie willen we deze meiden graag zelf opleiden tot hele goede helpenden en verzorgenden. Op de arbeidsmarkt zijn zorgmedewerkers dun gezaaid. We steken veel energie in de opleiding en willen de studenten op een goede manier verleiden om hier te blijven.’’

Aan Nienke zal het niet liggen. In haar blauwe Neboplus-uniform voelt ze zich zichtbaar op haar gemak in het Barneveldse woonzorgcentrum. ,,Ik ben hier echt op mijn plek en kan dit iedereen aanbevelen. Ook jongens zijn welkom, dat zou hartstikke leuk zijn’’, besluit ze lachend.

AANMELDING Vanaf september is er bij de Barneveldse Gezondheidszorg Opleiding in Neboplus plek voor een nieuwe lichting studenten. Meer informatie over de BGO, filmpjes, gastlessen, online meeloopdagen en aanmelding is te vinden op www.bgobarneveld.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie