Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei

Van ‘t Veld woest over uitblijven militaire steun Ziekenhuis Gelderse Vallei

31 december 2020 om 22:48 Zorg Coronavirus

BARNEVELD/EDE Mirjam van ‘t Veld, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei is woest. Ze heeft vandaag van defensie gehoord dat het Edese ziekenhuis geen ondersteuning krijgt van militairen. ,,Gisterenavond was ik boos. Vandaag ben ik heel verdrietig. Nee, ik ben gewoon kwaad”, zegt ze.

De boosheid van gisteravond kwam omdat minister Tamara van Ark zei dat ziekenhuizen geen IC-bedden meer moeten vrijhouden. ,,Beste Tamara van Ark, op onze corona-afdelingen liggen doodzieke mensen, door ons IC+ patiënten genoemd. Deze patiënten worden nauwlettend gemonitord en moeten van het ene op andere moment acuut worden overgeplaatst naar de IC en worden beademd. Dit is een kwestie van leven of dood, er is dan geen tijd voor het hele landelijke proces van spreiding en overplaatsing. De suggestie alleen al dat we onnodig bedden leeg zouden laten op de IC. Elke dag is een worsteling om de personele bezetting rond te krijgen met een groeiend ziekteverzuim. En elke dag is het ook puzzelen met de grote instroom van patiënten. De stress onder onze artsen als we vol liggen en patiënten niet uitgeplaatst krijgen. Met angst en beven volgen we de ontwikkelingen na de feestdagen”, aldus Van ‘t Veld.

GEEN PRIORITEIT Een dag later kwam er dus nog een schepje bovenop bij Van ‘t Veld. ,,Hadden we onze hoop gevestigd op ondersteuning van defensie nu ons ziekteverzuim alleen maar stijgt en de toestroom van patiënten tegelijkertijd alleen maar groeit. Weet u nog twee dagen geleden duizend militairen beschikbaar voor de zorg, ook de ziekenhuizen? We zijn net gebeld door defensie. Ziekenhuizen krijgen geen ondersteuning van defensie is door Ministerie VWS besloten, want ziekenhuizen hebben geen prioriteit!”

SCENARIO ZWART De druk in het Edese ziekenhuis is enorm en Van ‘t Veld wil graag ondersteuning. ,,Vannacht ga ik met collega’s alle afdelingen langs om onze medewerkers een hart onder de riem te steken. Oudejaarsavond, extra spannend met oog op de benodigde spoedzorg. Maar welk perspectief kan ik ze bieden? Een noodkreet, Tamara van Ark en Hugo de Jonge doe iets! Regel ondersteuning. En zorg dat we snel kunnen vaccineren. Beseft u wel wat u van ons vraagt? U vraagt ons om scenario zwart voor te bereiden. Wij willen straks niet hoeven te kiezen. Wij willen al onze patiënten kunnen helpen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie